Първите прогнози за изкупната цена на черешите в Кюстендилско са за 0,80 лв./кг, съобщават стопани пред БНР в началото на кампанията по черешобера. 

Черешите в Кюстендилско: Забавена кампания и сигнали за поражения

Реколтата тази година се определя от овощарите като средна и под средната. Плододаващите черешови масиви в Кюстендилско са около 20 000 декара, а сезонно се берат около 5000 - 6000 тона. 

"Няма много череша в интерес на истината, има пропадания, има измръзвания. На лице е и тотално намаление на пчелните семейства. Цените може малко да се вдигнат, нека бъдем оптимисти, очакваме да бъдат около 0,80 лв./кг“, заявява общинският съветник и шеф на земеделска кооперация Валери Йовев.

Доайенът на местното овощарство и агроном Кирил Димитров, който има 200 дка с череши, споделя, че щетите при него не са чак толкова сериозни, но в Невестинската община, долу в ниското, сланата е унищожила много плод

С цени от 60-80 стотинки ние сме губещи и постепенно започваме да се отказваме. Нашите череши се вземат след тези в Пловдивско и Ямболско, след като се напълнят складовете. Италианците държат ниска цената у нас, докато в Италия е десетина пъти по-висока“, коментира овощарят и добавя:

Картелът при черешите си е много отдавна и държавата не предприема никакви мерки. Овощарството ще си го унищожим следващите години. Вместо ние да сме първи в Европа по плодове и зеленчуци, такива са поляци, македонци, сърби и турци. 

Основният проблем в тазгодишната беритбена кампания отново се очертава липсата на работната ръка. По думите на фермерите берачите са заминали на Запад, а тези тук искат много висока цена. „Като вземат по 50 стотинки за бране, да ги осигуриш още 10 стотинки и цената е такава, че защо да ги бера. Миналата година оставих 30 тона в черешите и сега сигурно ще оставя толкова“, споделя Кирил Димитров.

Кметът на Соволяно, едно от черешовите села в района, Пламен Илиев е категоричен обаче, че от производството на череши все пак могат да се вземат добри доходи. 

Тук има един човек с 80 дка, работи по екопрограмата и взима много хубави пари. За черешите си е уредил предварително пазар, договор с пазарджишка фирма, директно ги дава там на цена от около 4 лв./кг.“, разказва Илиев.

Според него причината за проблемите на производителите се корени в липсата на обединение и сдружаване между самите фермери.