Семейна кравеферма от община Шабла, в която се отглеждат 180 говеда, остава без субсидии. Стопанството с черношарена порода съществува от 1996 г. и е единственото оцеляло в крайморския регион.

Отчаян фермер: Заплашени сме от загуба на обвързаното подпомагане

Причините за невъзможността фермата да получи парите си са описани в писмо, изпратено до министъра на земеделието Десислава Ганева, до директора на фонд „Земеделие“ Васил Грудев и до общинската служба по земеделие. 

Семейната кравеферма търси помощ, за да коригира техническа грешка в заявлението, подадено за подпомагане по Схемата за преходна национална помощ за говеда. „Благодарение“ на тази грешка, фермерът не може да получи 25 000 лв.

Все още не е ясно как е допуснато разминаването в документите. Фермерът споделя в писмата до институциите, че в графата за получаване на субсидии по Схемата е чекнат отговор „Не“, вместо „Да“. Той не крие, че фаталната отметка може да е неволна негова грешка при попълване на тестето от документи, но допуска, че може да е и чиновническо недоглеждане. Димитрин Тодоров не търси виновни, а иска грешката да бъде поправена. 
„Искаме да помогнем на една семейна кравеферма под селекционен контрол, която сме създали преди повече от 20 години, в която се произвеждат и реализират над 300 тона качествено мляко, която работи и плаща на държавата всички данъци, да излезе от кризисната ситуация и да получи парите си“, сигнализира до Агри.бг Ангел Йонов, изп.директор на Асоциацията за развъждане на черношарената порода в България. 

„С чисто сърце и съвест декларирам, че целият ми бизнес като животновъд е бил винаги на светло. Никога не съм допускал компромис, за което красноречиво говорят резултатите от кръстосаните проверки във фермата от фонд „Земеделие“ и БАБХ през 2019 г., както и от техническия инспекторат на ДФ „Земеделие“ – гр.Варна през 2020 г., които преминаха без каквито и да е забележки“, посочва още ощетеният фермер. 

2020 г. е катастрофална за животновъдите от Добричка област. Първият сериозен удар идва от пандемията от коронавирус. Вторият - с още по-тежки последствия, се дължи на незапомнената суша в крайморската община, довела до тотално ниски добиви от зърно и оттам до липса на фуражи за животните. 

„Пасищата се превърнаха в пустиня, за люцерната да не говорим. Не си спомням друг случай в над 20-годишната практика като фермер да купувам слама за животните. Този продукт винаги  е бил в излишък за житницата на България“, пише в писмото до министър Танева Димитрин. Той подчертава, че в тази изключително тежка ситуация, когато всеки лев в бюджета е планиран за оцеляване на фермата – било за покриване на кредити или храна за животните, лишаванетона стопанството с повече от 25 000 лв. може да се окаже фатално.

„Резултатът може да е тотален фалит и ликвидация на граденото с толкова труд и лишения на цялото ми семейство“, допълва още фермерът.

Димитрин Тодоров настоява в молбата си да се разпореди проверка на фермата от служители на ДФ „Земеделие“ и ОДБХ, които да удостоверят, че животните са реални и действително се отглеждат във фермата. Той е готов да предостави и справка за броя им от референтната 2009 г. до момента. 
„Трябва да помогнем да фермата в Шабла. Тя е единствената в общината и не е редно да позволим ликвидирането й. В ръцете на Министерството е да подкрепят едно работещо стопанство, да намерят начини чрез резервни фондове или други механизми. През последните 2 години в Североизточна България се ликвидираха страшно много ферми, не искам и с Димитрин да се случва това“, допълва още Ангел Йонов от АРЧШПБ.