Изкупната цена на млякото трябва да бъде над 1 лв./л, за да бъде тя справедлива и да носи минимална печалба на фермерите. Това показват резултатите от тематичната анкета на Агри.БГ.

Фалират млечни ферми в Добруджа

В запитването за изкупните цени на млякото са се включили 1131 души. 50% от тях смятат, че суровината не трябва да струва по-малко от 1 лев за литър. 260 души или 23% от участниците са определили за справедлив ценовия диапазон между 90 ст./л и 1 лв./л. Други 147 анкетирани пък са съгласни и на по-ниска изкупна цена – между 80 ст./л и 90 ст./л.

Най-малък е броя на фермерите заявили, че до 70 ст./л също биха имали печалба – 5 %. С 2% повече са участниците посочили като справедлива изкупна цена такава над 70 ст./л.

По последни данни на CAPA изкупните цени на млякото у нас бележат слаб ръст през ноември – до 0,63 лв/кг. В същото време икономическата статистика сочи, че за последния отчетен месец – октомври, цената у нас е била с близо 4 стотинки по-ниска от тази в Европейския съюз (ЕС).

Фермерите обаче споделят други истини в коментарите си пред Агри.БГ. Според наш читател млякото на дребните производители никога не е струвало повече от 60 ст./л., „...а на големите ферми е 75 ст./л, като разхода за едно животно е един и същ. Друг коментар под наша статия пък констатира: „Литър минерална вода - 1 лев, литър мляко - 60 стотинки, даже има райони и с по-ниска изкупна цена. Фермерите се мъчат, а други хора живеят на техен гръб...“

У нас не съществува реален пазарен механизъм за определяне цената на суровото мляко. Голямата разлика в момента от 0,55 до 0,85 лв. за литър при 3,6% масленост го показва. В основата на този проблем стои монополът на големите млекопреработватели. Те дирижирап пазара и "мачкат" цената на млякото“, коментира читател на Агри.БГ, представящ себе си като Вичо.

Изпълнителният директор на Асоциацията за развъждане на черношарената порода в България (АРЧШПБ) също алармира, че млечни ферми в Добруджа фалират, като тази година обстановката е усложнена от сушата и COVID-19. По думите му произведеното мляко се изкупува под себестойност. „Ако например литър излиза около 70 стотинки, а се купува с 10 стотинки по-малко, то това си е загуба", заключава тъжно браншовикът.

Включете се и в новата анкета на Агри.БГ: Как да се плаща обвързаната подкрепа в новата ОСП?