За навързани един след друг проблеми заради пропусната отметка при заявленията за обвързана подкрепа разказва производителят на плодове и зеленчуци от Софийско Томо Томов в сигнал до Агри.БГ. Той е изправен пред невъзможността да докаже продукция, каквито са изискванията, защото се оказало, че го няма в системата. Твърди, че има редица такива случаи сред колегите му.

Вижте последните плащания за годината

До 31 декември градинарите и овощарите доказват продукция. Томов също, както всяка година, иска да приложи нужните документи, но не присъства в системата. Разбира, че проблемът му е много голям и е застрашен от неполучаване на финансирането по обвързано подпомагане през пролетта на 2021 г.

Имаме проблем с обвързаната подкрепа, която се оказва, че не е отметната в заявлението ни в ИСАК през пролетта. Без нея ние не можем да докажем продукция и не можем да бъдем подпомогнати, споделя фермерът.

Томо Томов: Тази година заради извънредното положение за пръв път методиката на заявяване беше променена. Без да присъстваме на място, ние казвахме на служителя в земеделската служба какво да очертава, той попълва нужното, а ние после отивахме само да се подпишем. През всичките години откакто я има обвързаната подкрепа, винаги служителят е чеквал обвързаната подкрепа в документите. Ние не сме забелязали, че липсва отметка и сме се подписали, като по този начин сме узаконили грешката.

Производителят разбира, че реално вече не е бенефициент по тази схема за подпомагане, когато отива да кандидатства за COVID-19 помощите, които са му отказани по тази причина. Губи възможност да вземе и държавна помощ de minimis. Големият му проблем обаче е заплахата, че през март 2021 г. няма да получи основно важната помощ - обвързаната подкрепа. За да получиш обвързано подпомагане, трябва да докажеш продукция от изтеклата стопанска година, а за да я докажеш, трябва да си в системата. Така се получава един омагьосан кръг.

Томо Томов: Можем и искаме да докажем продукцията си, но нямаме основание, понеже не сме вкарани в системата. 

 

Томов е наясно, че има вина, защото е подписал документа на доверие. "Не искаме да обвиняваме държавната администрация, не търсим скандал, а възможност за корекция, понеже това е недоразумение, вследствие на много допълващи се фактори от напреганата обща обстановка, каквато беше през пролетта. Нали разбирате, че не може градини, за които сме получавали обвързана подкрепа откакто е започната да се дава, да не я поискаме тази година", споделя мъката си стопанина и допълва:

"Тази година подписвахме само един хартиен екземпляр, който отива във фонда, а вторият, който трябва да дойде при нас, ние дори още не сме го получили, за да кажем, че сме имали възможността по-рано да разберем за пропуска си. Този проблем е сериозен, защото обвързаното подпомагане при нас е решаващо за оцеляване. Пуснах жалба до директора на областната служба по земеделие в София, получих отговор, че няма решение. Отправяме апел към министъра на земеделието Десислава Танева и министър-председателя Бойко Борисов за намиране на такова".

Градинарят се надява, че има начин поредицата от нелепи грешки да бъде спряна чрез корекции, защото и без това годината е тежка. Томов има изградена преработвателна дейност за сушене и замразяване на плодове и зеленчуци, но споделя, че в момента фабриките са по-зле.

Томо Томов: Сега ситуацията е такава, че полето храни фабриката и реално бизнесът е много уязвим, ако не можем да обезпечим производството на продукцията, а обвързаната подкрепа е много важна за нас в това отношение. Ние да кажем, че ще оцелеем, но много производители няма да успеят.

Фермерът разказа, че е открил още няколко души със същия проблем, като е категоричен, че при тях загубите ще са за поне половин милион лева.

"А съм сигурен, че има още много такива случаи", добавя огорченият земеделски производител. .

Агри.БГ ще изпрати запитване до компетентните институции дали има възможност и каква за намиране на решение на казуса, както и дали има регистрирани още такива случаи като този на Томов.

Можете да ни изпращате своите сигнали на: СИГНАЛИЗИРАЙ НА АГРИ.БГ