Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) проведе среща със земеделското министерство, във връзка с казусите по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) и неизплатените субсидии по обвързана подкрепа и преходна национална помощ.

Казусите по чл. 137 нямат край

“От Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) ни отговориха, че са склонни да платят субсидиите на стопаните, при наличие на данни за регистриран по чл.137 обект. Въпросът към момента е да се изчистят нещата междуведомствено, т.е между МЗХГ и ДФЗ”, обясни Симеон Караколев, съпредседател на НОКА за Агри.БГ.

След поредицата от афиширани проблеми и неяснота, очаквахме обяснение да бъде дадено от аграрното министерство.

Разяснението защо някои животновъди, дори с регистрация по члена, не са получили полагащата им се субсидия, дойде от Караколев:

“Кръстосаното съответствие се провеждаше до последния момент. И да, има хора, на които субсидията не е изплатена, но това е заради необработените резултати. От МЗХГ увериха, че всеки стопанин, който отговаря на условията и е подал валидно заявление за обвързана подкрепа и преходна национална помощ, ще си получи помощта”, добави Караколев.

Той обаче не е оптимист, че това ще се случи до края на тази календарна година.

“Лично мое мнение е, че ДФЗ ще плати на няколко транша. Това може да се случи в началото на 2021 г., но със сигурност няма да бъде до края на тази година”, категоричен е Караколев.

Сигнал: Животновъди с неизплатено обвързано подпомагане искат повече яснота

Появиха се и случаи, в които фермери без регистрация по чл. 137 твърдят, че са си получили субсидията. Съпредседателят на НОКА коментира и това.

“Според мен тук става въпрос за дезинформация. Още с подаването на заявленията на стопаните без регистрация по чл. 137 в системата на ДФЗ е излязла грешка именно заради това. Системата на ДФЗ е синхронизирана с тази на БАБХ. Съответно Фондът плаща единствено на стопани с изрядни документи и регистрация”, разясни Караколев.

Той уточни, че все още има стопанства, които разполагат единствено с номер на обекта във ВетИС. Това обаче не означава, че съответното стопанство е отговаря на изискванията и е регистрирано законово такова.

“Още един път призоваваме всички животновъди без регистрация, да въведат обектите си в изправност. Ако имат нужда от съдействие, винаги могат да се свържат с нас”, каза Симеон Караколев.