Координаторите на политическите групи в земеделската комисия на Европейския парламент (ЕП) се разбраха да отсрочат пленарното гласуване за ОСП след 2020 г. „след лятната почивка“, пише EURACTIV.

Анализатор: Агробизнесът има сравнителен имунитет срещу кризи

Това означава, че вотът ще се състои на пленарна сесия между 14 и 17 септември. След него може да се пристъпи към преговори със Съвета, за да се стигне до окончателно споразумение.

Същевременно преговорите обещават да бъдат продължителни и тежки. Досега разговорите между депутатите и европейските министри отнеха 18 месеца и 56 срещи.

След като преговорите за ОСП след 2020 г. няма да приключат преди началото на програмния период 2021-2027, депутатите искат да се споразумеят за някои временни мерки. Те ще се основават на действащите правила на ОСП, за да се гарантира притокът на субсидии в европейското селско стопанство.

Гласуването на комитета на тези преходни регламенти засега остава планирано за 27-28 април.

Наскоро земеделският комисар Януш Войчеховски сподели, че според него кризата с коронавируса няма да се отрази съществено на приемането на преходния регламент на ОСП.

И Европейският парламент, и Съветът на ЕС имат капацитета да адаптират процедурите и да организират преговорите и приемането на предложенията, дори и физическите срещи да са ограничени, каза Войчеховски.

Горещите новини на Агри.БГ

Хърватския зеемделски министър Мария Вукович още в края на януари тази година заяви, че „постигането на сделка по този въпрос е много необходимо, за да се гарантира продължаването на директните плащания, както и финансирането на нови проекти в Програмата за развитие на селските райони през 2021 г.“

ОСП остава непокътната

В светлината на ескалиращата криза заради коронавируса и проблемите, които той провокира във веригата на хранителните доставки, законодателите в ЕС поискаха да бъдат взети допълнителни мерки. Те конкретно заявиха необходимост от незабавна ликвидност на подкрепата на земеделските производители, както и пазарни мерки за конкретни сектори. Поискано беше още Комисията да увери, че ОСП ще остане непокътната в Международната финансова рамка (МФР).

Обсъждат адаптиране на преходната национална помощ към ситуацията

Според последните предложения за европейския бюджет за периода 2021-2027 ОСП ще получи орязване на средствата с 5 млрд. евро. Същевременно анализатори посочват, че Европа ще се изправи пред нова реалност сред кризата с коронавируса и не бива да се изключва възможност за пренареждане на приоритетните сектори в европейската икономика.

Президентът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен спомена по-рано тази седмица, че ще има „цялостен план за възстановяване“, в който ще бъдат преразгледани приоритетите на бюджета на МФР.

Мнозина интерпретират тези думи като опит да се гарантира на страните членки на ЕС повече гъвкавост при използването на средствата от МФР.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.

ВИЖТЕ ОЩЕ

ОСП повишава вниманието към опазването на околната среда

Матюс: Предстоят ни 2 години, през които да мислим

ЕК: Таванът за държавна помощ да бъде 120 000 евро на ферма