Земеделците могат да получат до 100 000 евро държавна помощ, обяви Европейската комисия по-рано този месец. Възможността за увеличената подкрепа е предвидена в приетата Временна рамка, въведена заради усложнената епидемична обстановка в страните от ЕС.

De minimis заради кризата: Производители искат 20 млн. лв. компенсация

Това е добавка към сега съществуващото подпомагане по de minimis, чийто таван е до 20 000 евро, а в определени случаи - до 25 000 евро на стопанство. Така общата сума, с която една ферма би могла да бъде подкрепена, става 120 000 евро или 125 000 евро при специфични условия.

Отпуснатата помощ за предприятия, извършващи дейност в първичното производство на селскостопански продукти, не трябва да се фиксира на основата на цената или количеството продукти, пуснати на пазара, уточняват от Комисията.

Друго предложение на Европейската комисия за подкрепа на фермерите в настоящата ситуация е да се даде възможност на страните членки да удължат с един месец срока за подаване на заявления за субсидии и плащания по стълба за развитие на селските райони от Общата селскостопанска политика (ОСП).

Българското Министерство на земеделието реши за момента да не се възползва от тази идея и да остави сега същесвуващия срок - до 15 май 2020 г. Според ведомството евентуално удължаване ще доведе до отлагане на плащанията и до изместване на периода за задържане на животните. Освен това, с уредена възможност за подаване на заявленията за субсидии по електронен път, засега не се очертава необходимост кампанията да бъде удължавана.

Горещите новини на Агри.БГ

ЕК координира с всяка страна от ЕС осигуряването на Зелени коридори за стоки и суровини, включително от селскостопанския сектор. Те предвиждат товарните превозни средства да минават през предварително обозначени точки на граничните пунктове на държавите членки, където проверките ще се правят за не повече от 15 минути.

Фермери, включете се в нашата анкета: Очаквате ли загуби заради коронавируса?

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Световен призив за свободно движение на семена

Удължават противоепидемичните мерки

Кризисни мерки: Ограничават ли се агротехническите мероприятия?