На фона на пандемичната обстановка, в която се намира цяла Европа, страната ни предлага Преходната национална помощ да бъде приложена чрез адаптивни инструменти към настоящата ситуация, като останат ограниченията единствено в секторен план.

Министърът: Недоговорените бюджети да се пренасочат към уязвими сектори

С това предложение към Европейската комисия (ЕК) излезе министърът на земеделието Десислава Танева по време на видеоконферентно заседание на Съвет на министрите на земеделието на ЕК. 

„Също така предлагаме и с цел гарантиране перспективата на фермерите да продължим дебата за ОСП, а този за Зелената сделка да бъде отложен”, допълни още Танева.

Преди месец по време на заседание на парламентарната комисия по земеделие ресорният министър призна, че има реална опасност Преходната национална помощ да отпадне за следващата година. Възможността за допълнително национално подпомагане е изключена от проекта за Регламент на новата ОСП и от преходния регламент. 

България обаче продължава да води преговори за запазване на националната преходна помощ и след 2021 г., както и за по-висок процент за обвързана подкрепа.
 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.