Преработвателите на слънчоглед са готови да помогнат с изкупуването на български количества, включително със създаването на бонус над пазарните цени. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев като коментар след проведена среща с председателя на Сдружението на преработвателите на растителни масла Яни Янев, представители на големи компании в сектора, както и представители на търговци на зърнени култури.

ГласувайтеПланирате ли инвестиции в стопанството си през тази година?

В края на миналата седмица от сдружението публикуваха становище, в което се твърди, че “временните мерки за ограничаване на вноса на зърна и маслодайни култури от Украйна ще доведе до фалит на преработвателни фирми в България”.
Те се опасяват от загуба на пазари. 

В същото време у нас има налични 1,3 млн. тона слънчоглед, но фермерите посочват, че цената, която им се предлага е под себестойността на продукцията и настояват за по-високи цени.  

“Зърнопроизводителите искат по-високи цени, но това е пазара. 
Бих ги призовал да използват този прозорец, които българската държава и ЕС ще им дадат за реализиране на продукцията. 
Защото няма такива условия на пазара за по-високи цени”, коментира Гечев пред БНР. 

В същото време според министъра твърдението на преробатвателите, че няма да им стигне българската суровина, за да са конкурентни на пазара не е дотам вярно.

“Данните сочат, че запасите на маслобойните са за 40 дни. В България в момента има 1,3 млн. тона маслодайен слънчоглед. Имаме за няколко милиарда продукция, която ако не реализираме преди жътва, ще има масови фалити”, отбеляза Гечев през БНТ. 

В края на седмицата той се срещна с украинския си колега - министъра на земеделието Микола Солски, но така и не се появиха официални публикации от този разговор. 

Все пак министър Гечев разкри част от обсъжданото. 

Украинците разбират, че коридорите не са съвършени. Не искат да пречат на българските земеделски производители. Казахме си (с Микола Солски
- бел. ред.), че наводняването на пазара в Черноморския регион сваля цените и техните, и нашите. Вместо заедно да се опитваме да други варианти на коридори, извън Черно море и на трети държави, включително и на такива, на които пазарите в момента са заляти от руска пшеница”, обобщи Гечев. 

На въпроса защо зърнопроизводителите държат складовете пълни, Гечев припомни, че негласно бяха спирани кораби и имаше идея държавата да купува зърно. 

“Един месец на практика тогава търговията не вървеше. Има партиди, които са със складови вредители. Чака се да излязат пробите от интензивните проверки, които вървят от началото на месеца”, отбеляза министърът и добави: “Ние искаме постоянно действащ механизъм”.