В търсенето на този отговор ни насочиха поредица от събития, които водят към една точка. 

Де факто темата бе повдигната индиректно в писмо на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България, които се ожалиха на българскии и чужди институции, че Българската агенция по храните прави проверки зърно по зърно на камионите, които пристигат от Украйна - нещо, за което зърнопроизводителите настояват от месеци. 

В писмото, с което Агри.БГ разполага, се обръща внимание на загубите - в пари и време, от страна на производителите на олио. Заиграва се дори на тънката струна на потребителите и драматично се подхвърля как всичко това ще удари по тях чрез покачване на цените. 

В него обаче не се казва на каква цена се купува украинският слънчоглед.

По данни на Агенция “Митници”, представени на последния Консултативен съвет по зърното към Министерството на земеделието фактурно слънчогледът се внася на 550 евро  (1075 лв.) от Украйна. 

Това е средната цена за първите три месеца от годината. 

Офертите към българските производители на слънчоглед са били съответно  940 лв./тон през януари, през февруари - 950 лв./тон, а през март - 790 лв./тон. 

За да си изясним дали правилно смятаме, потърсихме председателя на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България и член на съвета на директорите на “Папас Трейдинг” ЕАД Яни Янев. (разговорът е проведен на 18 април, ден преди България да обяви, че ще ограничи вноса на продукти от Украйна, включително и на слънчоглед).


Твърдение: “Цената, която се цитира от министерството на земеделието (данните от Агенция “Митници” - бел.ред.) трябва да се провери. Тя е обобщена за цялото количество, първо, второ - ако през това време са влезли семена за сеитба на слънчоглед, които са на по-високи цени, и трето - отделно тези покупки не са извършени вчера или оня ден, те са извършени доста преди това - когато цените са били по-различни, по-високи”, каза Янев в разговор с нас.

Факт 1: Дори да са внесени някакви количества семена за сеитба от Украйна, те биха били минимални и едва ли съществени за формирането на средната цена на влязлото зърно. 

Факт 2: При сделките, контрактирани дори два месеца по-рано от самата доставка, купувачът винаги плаща 10% капаро предварително. 

Ако договорът е на стойност 1100 лв., първоначално купувачът плаща 110 лв. Ако пазарната цена в даден момент падне и е в развитие най-лошият сценарий - договорът не може да се промени по някаква причина, купувачът губи капарото. 

Да речем, че цената е паднала на 800 лв. - купувачът я договорира и реално с капарото от предходната сделка, той плаща 910 лв. Т.е. не губи нищо, дори печели 190 лв! Но това, пак казваме, е най-лошият сценарий. Често контрактите се предоговарят при промяна в цената. 

Каква е цената? 

По думите на председателя на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в момента българските производители се офертират с цени от порядъка на 750-800 лв./тон. 
Фермерите обаче твърдят друго - през последните дни те са чули предложения за между  630 лв./тон и 700 лв./тон. 
На Софийската стокова борса сделката на седмицата (11 - 13 април 2023 г.) е на цена от 670.00 лв./тон.
Цената от Украйна в момента варира между 500 и 550 долара за тон, обяви Янев, като трябва да отбележим, че трудно успяхме да го убедим да го направи. 

 

Отново не излизат сметките.

Дори на стопаните да се предлагат 800 лв./тон, което очевидно не се случва, цената от 500 долара отново е по-висока от родната. Да не говорим за предлаганата 630 лв./тон и горната граница, която Янев спомена - от 550 долара/тон. 

И твърдението, че украинското зърно е по-евтино, отново увисва във въздуха. Или не смятаме правилно? 

Нека разгледаме цената на олиото спрямо цената на слънчогледа в България. 

Яни Янев, председател на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България: “Тази година възможностите бяха да си внесем слънчоглед само от Украйна, Молдова и Румъния.

Отникъде другаде не може, тъй като всички страни си слагат защитни мерки за износ на слънчогледа. Подсигуряват си собствените преработватели и ако има излишни количества, те освобождават количества за износ.”

Факт 3: България произвежда около 2 млн. тона слънчоглед годишно. 

Преработвателните капацитети на България вече са 3,5 млн. тона, по думите на Янев. 

Ако трябва да се запълнят потребностите на страната, като в това число влиза слънчогледът за белене, се надминават 3,5 млн. тона. 

Факт 4: 1,2 млн. тон слънчоглед, по данни на Националната асоциация на зърнопроизводителите, стои по складовете у нас. 

В предишни години не беше възможно да се внася от Украйна, напомни Янев.  

Факт 5: През май 2022 г. ЕС премахна митата и квотите за внос на зърно от Украйна, за да подпомогне страната и да улесни достъпа ѝ до пазари извън ЕС. По това време близо 20 млн. тона украинско зърно бяха блокирани в страната вследствие на войната, която Русия започна през февруари 2022 г.

Първоначално целта на споразумението беше зърното да минава транзитно през ЕС напът за традиционните си пазари, като впоследствие производителите сигнализираха, че то наводнява и вътрешните пазари на страните членки и подбива местните цени.

През юли 2022 г. беше подписано и споразумение между Украйна и Русия с посредничеството на ООН и Турция, което позволи продължаването на износа на украинско зърно през Черно море. Той беше блокиран от руските военноморски сили след началото на войната на 24 февруари.

Срокът на това споразумение изтича на 18 май, като Русия заплаши, че може да не го удължи. На фона на това, както и след забраните на източноевропейските страни за внос, може да се стигне до ново блокиране на милиони тонове зърно в Украйна.

Експортната такса от Украйна, която трябваше да бъде валидна до 2028 г., беше в размер на 10%. От 2022 г. - чрез споразумението, липсата на тази такса дава възможност да се внася зърно оттам. 

Тайна проба от украинско зърно. Вижте резултата

На практика зърното от Украйна е без мито и нещо още по-ценно - не се начислява ДДС на купувача. То си остава да се плаща от украинците, а дали в условия на война това става и в каква форма, можем само да гадаем. 

Аномалията е очевидна - и в цена на олиото, и в липсата на всякаква логика в поведението на търговците

Когато се стигне до подобни заключения, е логично да се зададе ясно и още един въпрос: Има ли схема тогава? 

Документалните измами не са нова, непозната практика, вариант е и да се смесват българските и украинските семена, както се опасяват фермерите. 

Официалната цена за първите три месеца на 2023-а г. по данните на Агенция “Митници”, на която влиза украинския слънчоглед е 1100 лв./тон, а в същото време българският се търси на 700-800 лв./тон и това е горната граница на диапазона от предлаганите оферти. 

Логично е да се замислим, дали на митницата не се декларира средна цена 1100 лв./тон, а реално да влиза зърно с друга, по-ниска. 

И да зададем още въднъж въпросите: 

  • Наистина ли слънчогледът от Украйна е по-евтин?

  • Ако не - защо не се купува слънчоглед от българските производители?  

  • Има ли схема при вноса на украински слънчоглед в България?