Сложните времена, в които се опитват да оцелеят фермерите, налагат търсенето на бързи решения. Едно от тях за французите са агроволтаиците - практиката да се използва земята едновременно за земеделие и за производство на соларна енергия, съобщава Euronews.

В североизточната част на Франция в момента се провежда експеримент от компанията за слънчева енергия TSE (един от основните производители на слънчева енергия в страната), чиято цел е да се установи, дали може да се генерира соларна енергия, без това да възпрепятства отглеждането на зърнени култури. Опитът е предшестван от тестови полета с по-малък мащаб.

Агроволтаиците стават все по-популярни и печеливши

За да провери теорията си, TSE разполага 5500 соларни панела във ферма в град Аманс. Ако експериментът се окаже успешен, това може да бъде революционна стъпка и за селското стопанство, и за индустрията със соларни панели.

Как соларните панели защитават културите срещу климатичните промени?

Земята е ограничен ресурс, същевременно Франция се нуждае от повече възобновяема енергия. Чрез агроволтаици и двете сфери печелят.

С помощта на соларните панели фермерите могат да продължат да произвеждат храна, като същевременно осигуряват сянка, когато е необходимо, за да я предпазят от измененията на климата - суша, жега и др., казва Ксавие Гийо, ръководител на агрономическите изследвания и развитие в TSE.

Панелите, които следват пътя на слънцето, може да се местят вертикално при силен дъжд. Поставени в хоризонтална позиция, те предпазват реколтата срещу повреждане от градушка. По този начин фермерите могат и да понижат температурата с няколко градуса, ако на полето е твърде горещо.

Колко енергия произвеждат соларните панели?

Слънчевите панели в експеримента на TSE ще произвеждат 2,5 мегавата в пикови моменти. Те са еквивалентни на енергията, която се консумира от 1350 души.

В началото на декември е планирано соларният парк да бъде включен към електрическата мрежа.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Отгледано на сянка: Агроволтаичните соларни системи в действие

12 приложения на агродроновете

Боровинков гигант гради първата плаваща фотоволтаична електроцентрала