Агроволтаиците съчетават използването на земята за земеделие и производството на соларна енергия. Концепцията за тях постоянно се развива и привлича все по-голям интерес. Вече не се възприемат като нишово решение. Именно поради това всеки напредък в сферата на селскостопанските фотоволтаични системи е значим, съобщава PV Europe.

Доходоносни соларни паркове превземат плодородните земеделски земи

Според данни на Института за слънчеви енергийни системи Fraunhofer ISE, повече от 14 GW мощности са инсталирани в световен мащаб още през 2020 г. Водещо място сред тях заема Китай. Агроволтаиците обаче набират все по-голяма популярност и на Стария континент.

Германия например е обявила търгове за иновации за популяризиране на технологията, Италия планира голям пакет от финансиране, а Франция е основала първата в света асоциация, посветена на популяризирането на селскостопанските фотоволтаични устройства.

Ключово предимство на агроволтаиците

Те предотвратяват конфликтите при използване на земята със селскостопанско значение за увеличаване на производството на слънчева енергия с помощта на наземни фотоволтаични системи. Това може да се види в много европейски страни.

Италия вече е обещала 1,1 млрд. евро за насърчаване на агроволтаиците, включително инсталиране на 2 GW селскостопански фотоволтаични мощности.

Франция насърчава селскостопанските фотоволтаични устройства от 2017 г. чрез поредица от търгове за иновации, като стартира 48 проекта само през 2020 г.

В своето коалиционно споразумение новото федерално правителство на Германия обяви, че планира да насърчи по-широкото използване на агроволтаици като част от целта си за 200 GW слънчева енергия.

Значими сфери на приложение

Фотоволтаиците имат голям потенциал в региони с пустинен климат или изразени периоди на суша, където опазването на водата играе жизненоважна роля в селското стопанство. Вече има примери за успешното им прилагане в овощни градини и лозя.

Например във ферма за малини в Нидерландия плодовете се отглеждат на площ от 3,3 ха под 2,67 MW фотоволтаична инсталация. Този метод е увеличил нетния добив с около 6% в сравнение с конвенционалните техники за отглеждане на малини, които използват политунели.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Агроволтаична система във фермата. Как става?

Зам.-министър за разпределението на пасищата: Предстоят законодателни промени

Отгледано на сянка: Агроволтаичните соларни системи в действие