Като част от иновативен бизнес модел и грижа за околната среда, чилийската компания Hortifrut, която е лидер в производството и търговията с боровинки, изгради първата плаваща фотоволтаична енергийна система, информира fruitnet.com.

Амбициозен проект с агроволтаици и годжи бери

Плаващата система от слънчеви панели се намира във фермата на компанията в Санта Тереза де Агрикола Матакито. Това е осмата фотоволтаична ферма на Hortifrut, но първото плаващо съоръжение в Чили. До първото тримесечие на следващата година чилийците възнамеряват да стартират 18 фотоволтаични ферми.

Откриването на тази слънчева ферма означава, че 53% от консумираната енергия ще бъде възобновяема и емисиите на CO2 ще бъдат намалени.

Програмата е част от ангажимента на компанията към околната среда и обществото, като осигурява напредък в развитието и внедряването на възобновяеми енергийни източници в цялата страна.

Според Hortifrut плаващата фотоволтаична електроцентрала има допълнителни предимства пред конвенционалните инсталации. Например намалява изпаряването на водата и пести място. Освен това увеличава ефективността на слънчевите панели, тъй като контактът с водата понижава работната им температура.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Технология с магнитно напояване намалява разхода на вода

Годжи бери - как да го отгледаме сами

Фотоволтаични панели неутрализират лошото време