Преди 6 години китайската компания Baofeng Group започна да управлява 107 кв. км опустинели земи. Тя първоначално засади люцерна, за да подобри земята. След това компанията започна да отглежда на същото място годжи бери – традиционна култура в района Нинся с 1000-годишна история. За да използва напълно потенциала на земните ресурси, Huawei Smart PV построи слънчева електростанция над плантациите, информира elektrovesti.net.

Време е за годжи бери и да се завърнеш в бащината къща

По план електростанцията ще покрива площ от 20 кв. км, а мощността й ще достигне 1 гигавата. За целта Huawei ще използва хоризонтално едноосово автоматично следене, позволяващо на слънчевите панели да проследяват движението на слънцето като слънчоглед. По този начин значително ще се повиши ефективността на производство на електроенергия в сравнение с традиционните фотоелектрически електростанции.

Панелите са разположени на височина 2,9 метра, което не само предоставя достатъчно място за отглеждане на годжи бери, но и позволява оптимална експлоатация и техническо обслужване. От компанията Baofeng допълват, че използват дронове и система за смарт управление на Huawei за наблюдаване на станцията.

Екосистемата в този регион се подобри. Значително се увеличи числеността на дребните диви животни и птици, отбелязват от китайската компания. Смята се, че слънчевата електростанция ефективно ще понижи изпаряването на влагата – с 30-40%.

Всички плантации са с капково напояване, тъй като годишно падат много малко валежи, допълва представител на Huawei. По данни на компанията след завършването на проекта той ще пести 557,6 хил. тона въглища годишно.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Технология с магнитно напояване намалява разхода на вода

Годжи бери - как да го отгледаме сами

Фотоволтаични панели неутрализират лошото време