Правителството на Франция заделя 25 млн. евро субсидии за земеделските производители с цел подобряване на контрола на използване на пестициди. Междувременно екообщността продължава своя кръстоносен поход срещу агрохимията, съобщава connexionFrance. 

Геотермална оранжерия у нас възхити френския посланик

От 1 януари 2020 г. френското правителство реши опасни пестициди да се използват на разстояние не по-малко от 20 метра от жилищни сгради. 

За по-малко опасните пестициди в зависимост от културата е определено разстояние на буферната зона от 5-10 метра. Например, за пръскането на горски плодове, овощни дръвчета и лозя буферната зона е не по-малко от 10 метра, а за зеленчуци – 5 метра.

Правилата ще се прилагат спрямо всички култури, засети след 1 януари 2020 г., а от 1 юли 2020 г. за всички вече засети площи, като изключение правят само пестицидите, които се смятат за най-опасни. Към „най-опасните“ се отнасят тези, които са най-токсични и са включени в официален списък, утвърден от френските власти. 

Новите правила ще засегнат и използването на пестициди в неселскостопанска среда, достъпна за гражданите. 
Правителството на Франция има намерение на помогне на производителите да се адаптират към новите правила. То е заделило 25 млн. евро като финансова подкрепа за закупуването на по-ефективни инструменти за употреба на фитосанитарните продукти. 

Спорове за пестицидите 

Използването на пестициди в близост до къщи и търговски сгради, използвани от хора, отдавна се обсъжда във Франция. Към септември миналата година са въведени повече от 60 забрани в цялата страна. 

Някои кметове предприеха сериозни стъпки – да установят максимално широки буферни зони за пестицидите. От най-ярките примери е случаят на Даниел Куеф, кмета на Лангуе, където живеят около 600 души. Той стана герой в националния ефир след като поиска по съдебен път да бъде забранено използването на пестициди по-близо от 150 метра от жилищни сгради. 

Президентът на Франция Емануел Макрон има своя позиция за буферните зони. Той заяви, че би искал „да се премине към по-ефективно управление на зоните на разпространение на пестициди“ заради „последствията за общественото здраве“. Министърът на екология на Франция Елизабет Борн допълни, че работи над „нов проект за регулиране на пестицидите“. 

Критиците на идеята за „пестицидния буфер“ от 5-10 метра казват, че това разстояние е недостатъчно. За кмета Куеф тази дистанция е нелепа. Тя не защитава нищо. 150 метра е разстояние, при което човек вдишва по-малко пестициди, включително глифозат. 

На свой ред министърът на земеделието на Франция Дидие Гийом заяви, че буферна зона от 150 метра е „безумно изискване“