За последните 16 години цените на обработваемите земи по света са поскъпнали с 12%. В Западна Европа цените на земята са се увеличили с почти 6%, а румънските – 40%. Регионите с най-голям ръст на цените са Източна Европа и Южна Америка, пише  farmer.pl. 

Европейски съд: Реституцията на земята най-сетне трябва да приключи

Най-голямо увеличение е имало в период на 5 години, между 2002 и 2007 г. Тогава цената на земеделската земя се е увеличавала с 28% на година. През следващите 5 години поскъпването продължава, но с почти 11% годишно.

Експерти отбелязват, че в последно време цените на обработваемите земи се покачват по-бавно. След банковата криза през 2008 г., глобалната селскостопанска инфлация е паднала под 1%. Въпреки това е налице ръст, който варира в различните страни и зависи от много факотори. 

Данните сочат, че поскъпването на обработваемата земя превъзхожда това на стоките в дългосрочен план.

Предвид нарастващото глобално население и нуждата от спешни мерки по отношението на изменението на климата в някои развити страни, дългосрочното значение на продоволствената и енергийната сигурност едва ли ще намалее. Поради тази причина анализаторите по света очакват по-нататъшно увеличаване на търсенето на продуктивни обработваеми площи. 

В Западна Европа, след период на силен ръст на цените на земеделските земи, е налице поевтиняване през последните 5 години. Единственото изключение е Германия – там годишното увеличение на цените е с 5,4%. 

Най-голям спад в цените е регистриран във Великобритания и Ирландия (-3.0%), следвани от Дания (-2.9%) и Франция (-1.5%).

Експерти определят ценовия потенциал в Западна Европа като положителен. Причината е солидната инфраструктура и добрата транспортна мрежа, както и добрият достъп до ферми и пазари. Освен това има по-малък политически риск и по-малко ограничения върху чуждестранните инвестиции в земеделска земя.