Оранжериен комплекс "Био Динамик", с. Минерални бани, Община Хасково, беше избран от френските си партньори за домакин на работна среща, в която да покаже опита си с добрите практики в земеделието чрез използването на геотермална вода.

Как да приложим интегрирана растителна защита в оранжериите?

На събитието присъства френският посланик Флоранс Робин. Тя изрази възхищение от еко оранжерията, която е с френско оборудване от бранд, световен лидер в оранжериите.

„Очарована съм от свършената тук работа, която може да бъде пример за цяла Европа“, каза френският посланик при посещението си.

Отоплението на отглежданите по хидропонен способ зеленчуци е с топла минерална вода, която след отдаването на част от температурата в оранжерията се използва повторно.

Растежът на културите бива стимулиран с доказано до 10 процента по-висок добив от специфична музика в помещението.

За технологията на отглеждане на зеленчуци с геотермална вода, обясни мениджърът на компанията и ръководител на проекта, инж. Иван Тончев.

Тончев: От извора в Минерални бани водата извира на 57 градуса, а до топлообменника в оранжериите достига на 54 градуса по Целзий. След като премине през цялата инсталация водата отива към хотелите и СПА центровете в курорта на около 40 градуса. Водата не губи своите лечебни свойства, единствено понижава температурата си

Еко оранжерията е изградена по европейски проект. Според посланик Рубин, проектът показва доброто сътрудничество между България и Франция в биоземеделието.