ВиК и Регионалната здравна инспекция (РЗИ) трябва да синхронизират действията си и въз основа на направения последен химичен анализ на водата да бъде издадена заповед за възстановяване на водоподаването в кв. „Пастир” в Генерал Тошево.
 
 
До момента това не се случва, такива действия не са предприети, се казва в декларация, приета от Общинския съвет на добруджанската община. От това страдат 300 жители на Генерал Тошево, посочва документът. 
 
Съветниците припомнят, че от 25 април след установяване на замърсяване с пестициди е спряна водата в квартала. До момента са извършени няколко промивания на водопреносната мрежа и са взети редица проби. Последните лабораторни анализи отчитат положителен качествен състав на питейната вода.
 
Все още обаче от ВиК не са удовлетворил исканията на Регионалната здравна инспекция и не са подали нужните анализи към тях, уточни директорът д-р Светла Ангелова.
 
Според здравния експерт са дадени данни само за едното от активните вещества, съдържащи се в продуктите за растителна защита. От своя страна ВиК заяви, че у нас няма лабораторя, която да изследва наличните вещества от пестицидите, попаднали във водопреносната мрежа.
 
Общинските съветници са категорични, че в кв. ”Пастир” трябва да се възстанови нормалното водоподаване. Те застават зад исканията на гражданите и подписаната от тях петиция. С декларацията на Общинския съвет ще се сезират всички отговорни институции, за да се предприемат адекватни мерки и да приключи казусът със замърсената вода.
 
Междувременно водоноски разнасят вода за битови нужди в квартала. От своя страна земеделски производител реши да подпомогне потърпевшите и дари бутилки с минерална вода