Надали ви е хрумвало, че може да съществува толкова необикновено дърво, за което ще ви разкажем днес. То неслучайно е наричано Франкенщайн. Резултат е от опита и усилията на един човек - Сам Ван Акен, професор по изкуствознание в университета в Сиракюз, Ню Йорк, пише 20 minutos.

Синята приказка на Димитър Матеев в овощарството

Идеята за дървото Франкенщайн възниква през 2008 г. Тогава на Сам Ван Акен му хрумва да създаде произведение, което надхвърля изкуството, селското стопанство и опазването на околната среда.

„Исках да имам дърво, което цъфти в различни цветове”, споделя професорът.

Виждал съм дядо ми да го прави и това беше най-магическото и невероятно нещо. Той взе клон от праскова и го сложи на друго дърво. След това ми каза: "Когато започне следващата пролет, ще порасне и ще се превърне в друг клон". И точно така се случи, допълва Сам Ван Акен.

С творението си мъжът цели не само да създаде нещо красиво, а и да повиши осведомеността за загубата на разнообразие в природата.

„Преди 100 години в Съединените щати са отглеждани 2000 сорта праскови, почти 2000 сливи и почти 800 ябълки. Днес са останали само малка част от тях. Те са застрашени от индустриализацията на селското стопанство, болестите и изменението на климата”, споделя Сам Ван Акен.

Откакто стартира „Дърво с 40 плода“, проект за хибридни овощни дървета, той е отгледал над 40 сорта костилкови плодове на едно дърво чрез присаждане. Вече има стотици, които успешно са цъфнали, карайки сливи, кайсии, нектарини, череши и бадеми да растат и съжителстват в един и същи корен. Повечето от тях растат в обществени градини, музеи или частни колекции.

Как е създадено дървото Франкенщайн?

За да създаде дървото, Сам Ван Акен използва техниката на присаждане, която се състои в отглеждане на фрагмент от едно растение върху ствола на друго, като по този начин тъканите и на двете се събират и присадката абсорбира хранителните вещества директно. Другата основна съставка е времето. Нужни са години - поне две или три, за да се установи дали процесът е успешен. Общо 8 години са необходими, за да бъде създадено дърво с 40 плода.

Разбира се, не е достатъчно да смесите всякакъв вид дърво. За да бъде успешно присаждането, е необходимо и двата вида да принадлежат към един ботанически род. В случая професорът избира рода Prunus, който групира прасковени, сливови, черешови и кайсиеви дървета наред с други, всяко от тях със стотици или хиляди разновидности.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как се отглеждат сини сливи в Крайморска Добруджа?

Производители и търговски вериги с директни срещи на "Дунавски овощари" 2023 

Фермер: Веригите ни натискат да продаваме високо качество на ниска цена