“Човек в живота си поне веднъж трябва да засади едно дърво. Ние, тук в градините, засадихме четири хиляди дървета. Успяхме да изпълним тази малка цел в живота си”, сподели земеделският стопанин Мартин Маринов на първия Открит ден на сливовите градини. Жители и гости от община Балчик се събраха в овощните градини на семейство Маринови край село Дропла, за да се включат в празника. 

Вижте още: Сигурна рецепта за фалит: Остави стопанството си на едно ниво 

 

„Идеята да се захванем с овощарство се зароди от факта, че Златна Добруджа е известна предимно със зърнено-житните култури. Виждате проблемите със засушаването, затова ние решихме да заложим на още един вид производство. Спряхме се на сливи – познати, но нетрадиционни за региона“, разказва младият агроном Мартин Маринов.

Градината е създадена преди 6 години. В момента дръвчетата са в пълно плододаване. Най-новата част е на 3 години и от нея ще се бере реколта за първа година. Беритбата от общо 80 дка започва в края на юли и продължава до средата на септември. 

„Нямаме никакви традиции в овощарството в нашия район и мисля, че добре се получава. Сортовете са Стенлей, Йо-Йо и Чачанска лепотица“, споделя 6-годишния си опит Мартин.

“Те се оказват подходящи както за пресния пазар, така и за преработвателна промишленост. Универсални са като плод, отговарят на нуждите на пазара и на търсенето на свежи плодове и за ракия“. 

Реализация за плодовете има, но не е лесна. Досега производството е продадено.

„Цената е фактор, който е много труден в сектора овощарство. Начинът на продажба е много по-различен в сравнение със зърнено-житните култури. Пазарът има възможност да поеме продукцията, но цената е незадоволителна за производителя“, допълва Мартин и уточнява, че през тази година цената се компенсира от обилния плод. 

„Тази година дръвчетата изглеждат отрупани със сини сливи, реално има плод, очакваме добра реколта. Сушата обаче беше страхотно лимитиращ фактор, въпреки изграденото капково напояване и това се отрази. В дълбочина в почвата няма запаси от влага и поливните системи не могат да компенсират тази огромна липса на зимна влага. Другият лимитиращ фактор бяха изключително високите температури през лятото – до 40 градуса“, разкрива част от трудностите младият мъж. 

Началото в земеделското производство е поставено през 1997 г. от бащата Николайчо Маринов. След дълги години, посветени на отглеждане на зърнено-житни култури, семейството решава да включи в стопанството и овощни насаждения. 

Празникът премина с много настроение, музика и изпълнения. На импровизираната сцена в овощната градина не липсваха шеги, закачки и скечове, а домакините от селото показаха как се прави сладко, кекс, банички, тарталети и най-различни лакомства с помощта на вкусния плод. Всеки присъстващ имаше възможност да се разходи сред овошките и да почерпи опит в отглеждането на сини сливи.