Фермери недоволстват срещу ниските изкупни цени на родната продукция от големите търговски вериги у нас.

Гласувайте: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2023 г.?

 

“Надявам се, че държавата ще си изпълни обещанието и ще ни компенсира по европейския регламент за пропаднали площи. 
Но с търговските вериги, които ни натискат да продаваме високо качество на ниска цена, ние не можем да се справим. Затова българските плодове и зеленчуци ще изчезват все повече и повече”, 
коментира Апостол Евтимов – представител на Българската камара „Плодове и зеленчуци“ област Сливен по повод ниските изкупни цени, на които големите вериги у нас изкупуват родната продукция.

По думите му, ако производителите бъдат принудени да влязат в „стандарта“ на дадена голяма верига, същите няма как да излязат на външните пазари и да изнасят продукцията си. 

„Там никой не ни иска, затова България вече нищо не може да изнесе, затова и вече внасяме продукция. Тук те ни мачкат по този начин. 

Ако имаме хубаво качество, можем да продавам тук и да изнасяме. Може ли нещо, което изглежда толкова малко и няма общо с общоприетия стандарт, някой да го изнесе или да го купи в Германия или Гърция - абсурд“, категоричен е Апостол Евтимов, визирайки материал на Агри.БГ затова как верига подвежда клиентите, че купуват стока клас I.

Овощарят обяснява, че ако един производител, който е пръскал градината си по технологична карта и е правил всички агротехнически мероприятия, той не може да се включи в ниската изкупна цена. 

Фермерът обяснява, че сливите първо и екстра качество от производител трябва да се продават на 0,75-0,80 лв./кг без ДДС, за да могат стопаните да не са на загуба.