Отдавна не се е случвало да има подобно разнообразие между отговорите в анкета на Агри.БГ и съответно процентите да са толкова близки. Такава е картината с резултатите от въпроса, който Ви зададохме: ”Да се разреши ли поставянето на фотоволтаици на земеделска земя?

В анкетата ни взеха участие над 1000 души като 33 на сто смятат, че земеделската земя е само за земеделие. Други 16% са на подобно мнение, посочвайки, че поставянето на фотоволтаици ще съсипе земеделската земя. Мнението за това как не трябва да се поставят фотоволтаици е подкрепено и от други 11%, които са на мнение, че това би унищожило пасищата и животновъдството.

Тук виждаме резон в отговора, тъй като животновъди вече сигнализираха за схеми при отдаването на земи за изграждане на фотоволтаици.

На другия полюс пък са общо 29%, като 13 на сто от отговорилите в нашата анкета посочват, че поставянето на фотоволтаици на земеделска земя биха донесли допълнителен доход на земеделците.

7 на сто са на мнение, че има добри технологични решения без това да пречи на посевите. Подобно становище споделиха малинопроизводителите и овощари, които приветстваха идеята за фотоволтаици върху земеделски земи и дори обявиха, че биха си сътрудничили с подобни компании.

9 на сто пък са на мнение, че поставянето на фотоволтаици върху земеделски земи е практика в цяла Европа и не виждат нищо притеснително това да се случва и у нас. А други 4 на сто са посочили, че това ще помогне на стопаните да добиват ток за собствени нужди. Ако се имат предвид завишените разходи на тока през тази година, този довод също е доста показателен. Особено актуална е темата за оранжерийте

Разбира се, остават и едни 3%, които към момента са заявили, че не могат да преценят дали това е добра идея или не.

Темата определено е в развитие, но също така е и важна за земеделците. Любопитно ни е да разберем и вашето мнение. Ако не сте гласували в анкетата ни, оставете коментар.