Енергия е думата, под чийто знак мина 2022 г. в родното оранжерийно производство. Разходите за енергоизточници, с които да се отопляват и функционират стопанствата бяха непосилни за много от производителите, от друга страна, енергията за успех не угасна в бранша и някои производители дори получиха признание на европейско ниво.

Годината започна с ехото на 2021 година, когато цените на тока и газа главоломно растяха, а държавата не успя навреме да се организира с кризисната помощ за отопление. Така много оранжерии затвориха, а в други продукцията бе заложена с месеци по-късно, изчаквайки топлото време.

Стопаните получиха пари по de minimis чак през април, а българските потребители - родни домати чак през средата на юни.
И докато кризата от Covid-19 още не бе преминала, дойде войната в Украйна, а проблемите със суровините за производство се задълбочиха. Пазарни предизвикателства също имаше. „Продукцията на добре развитите агро държави, предназначена за Русия и Украйна, сега ще се насочи към други пазари. България е първа на тази линия“, сподели тогава пред Агри.БГ производителят от района на Сандански Георги Кафтанов.

По-късно анализатори прогнозираха, че по отношение на зеленчуците и тази година вносът ще отчете високи стойности и заради намаленото вътрешно предлагане. В следващите години се очаква тенденцията за висок дял на вносните домати, пипер и краставици в консумацията на домакинствата да продължи, заявиха от САРА.

Въпреки че от години зеленчукопроизводителите алармират за нерегламентиран внос от трети страни, който ги измества от пазара и сваля цените, чак около скандала с ГКПП "Капитан Андреево" темата стана малко по-чувствителна за всички. Не липсваха грандиозни акции, като тази в началото на юни, когато бе обявено, че над 418 тона плодове и зеленчуци, със завишено съдържание на пестициди са спрени на пункта и недопуснати в страната ни. Според родните оранжерийни производители обаче решението на този проблем е още далеч.

„Продължаваме да се борим с нерегламентирания внос  не само от Турция. Имаме такъв и от Албания, Македония.., който ни залива”, отбеляза пред Агри.БГ Теодора Кръстева

Интересното е, че в същото време албанското правителство отчете бум на оранжерийното производство в Албания и въвеждане на нови технологии. По информация на албанската агенция АТА селскостопанският износ на страната се е удвоил през последните години, а приходите от него са се утроили. 

Българската официална статистика също отчете ръст в оранжерийното производство на основни зеленчуци въпреки трудностите. „Общото производство на оранжерийни домати и краставици от началото на 2022 г. досега е съответно с 20,2% (домати) и 7,5% (краставици) над миналогодишното”, сочат оперативните данни на агроминистерството от 01.12.2022.

От служебното ръководство на земеделското министерство заявиха и че от догодина с близо 40% ще са повече парите за оранжериите по обвързаната подкрепа. Но все пак трябва да се има предвид, че за следващата кампания в подпомагането ще влязат още две култури – ягодите и малините. Това бе прието след предложение на браншовите организации в сектора. Разочарование за част от сектора обаче пак има.

Теодора Кръстева: Ставките няма да се разделят между отопляеми и неотопляеми оранжерии, което не е редно. Нещата ескалираха, вижте какво се случва с цената на газа – 500% ръст смятат колегите.

„Не се чува нищо и за целева помощ за отопление. Още през май месец писахме писмо, сега реферираме към онзи изходящ номер. Няма напредък по темата”, добави още браншовият представител.

От сектора също така имаше настояване и за субсидиране на производителите на разсад. Засега индикациите са, че и в новия програмен период исканията на сектора няма как да бъдат изпълнени поради законови пречки.

През 2022 г. в оранжерийното производство обаче имаше и положителна енергия. Редица креативни идеи, нови сортове, нови технологии. В лицето на нежната половинка от семейството оранжерийни прозводители – Десилава Кабурова, страната ни бе отличена за „Най-добър проект за подобряване на селските райони“ на Осмия конгрес на младите фермери в Брюксел. Нека през 2023 г. подобен положителен заряд да изпълва повече българското оранжерийно производство.