Новата заплаха в животновъдството е изграждането на фотоволтаици върху пасища. За това алармираха овцевъди и козевъди на Годишната среща на НОКА. Фермерите сигнализираха, че големи фирми имат интереси за строеж на фотоволтаични паркове и дадоха пример за поредния такъв, вдигнат върху 1000 дка в област Бургас. 

Гласувайте: Получихте ли първия транш по СЕПП?

Проблемът е коментиран и на заседание на УС на браншовата организация, подчерта Симеон Караколев, председател на НОКА.

 „Имаме много сигнали от различни райони на страната, че се дават пасища от общините за построяване на фотоволтаици. Това е новата драма. Сигнали има, вече има и действия на областни управители, които спират подобни разпореждания. Надявам се законодателно това да бъде регулирано. Не стига че животновъдите страдат от липса на пасища като цяло, но и да им ги вземеш и да ги даваш за фотоволтаици, това е прекалено. Сигналите до нас са от Пловдивска област, Велико Търново, Бургас, ако не се спрат на време, проблемът ще стане по-голям“, обобщи още Симеон Караколев. 

Недостигът на пасища ще има сериозни последствия, прогнозира фермерът Васил Василев от Гоце Делчев. Според него ще намалее поголовието, ще се стигне до недостиг на мляко. Той посочи, че в землището, в което той отглежда близо 600 животни, пред и30 години пасищата са били 5000 дка, докато сега едва 500 дка. 

Липсата на земя, на пасища поставя българския животновъд в изключително неизгодно положение и ще го лиши от финансиране. „Голяма част от мерките, които влизат в новия програмен период, са насочени към плащане на площ по една или друга екосхема. Една такава липса на земя води до задълбочаване на финансовия дефицит в стопанствата“, допълни председателят на НОКА.