Темата за агрофотоволтаиците е важна за много стопанства. Те съчетават използването на земята за земеделие и производството на соларна енергия. Концепцията за тях постоянно се развива и привлича все по-голям интерес. Вече не се възприемат като нишово решение. Именно поради това всеки напредък в сферата на селскостопанските фотоволтаични системи е значим.

Гласувайте: Получихте ли първия транш по СЕПП?

За да могат да се използват обаче в у нас, трябва да се направят поправки в няколко закона. 
Темата бе обсъждана и в Комисията по земеделие в Народното събрание. 

Земеделският бранш пита дали има възможност да бъде улеснена процедурата или да бъде премахнато условието фотоволтаици да не бъдат изграждани на земеделска земя. Това би било от полза за много земеделци. 

Поставянето на фотоволтаици би донесло и допълнителни доходи на фермерите, освен че по този начин ще произвеждат ток. 

За промяната в няколко закона обясни служебният министър на земеделието Явор Гечев.

“Сегашното положение касае Закона за устройството на територията (ЗУТ), Законът за опазването на земеделските земи. Идеята е да се отвори ново правило с понятието агрофотоволтаици, което при запазването на основната дейност да има процент без промяна на предназначението на земите да го правят самите земеделски производители. Не само за собствени нужди, а за допълнителна доходност”, каза Гечев. 

От своя страна председателят на Комисията по земеделие Росен Костурков обяви, че парламентарната му група в момента готви законопроект именно за агрофотоволтаиците. 

По думите му има редица спънки и те трябва да бъдат отстранени.
“Има нужда от определянето на процента на засенчване. В Нидерландия има процент на засенчване под 5% - това са вертикални фотоволтаици и са приложими дори в житни култури. Има проблеми с присъединяването и електроразпределителните дружества. 
Законопроектът трябва да бъде съгласуван с експерти по енергетика, със специалисти по ЗУТ”, каза Костурков. 

Според него оптимистичният срок законопроектът да влезе в пленарна зала е 3 месеца, но това е при условие, че има работещ Парламент. 

Агрофотоволтаиците предотвратяват конфликтите при използване на земята със селскостопанско значение за увеличаване на производството на слънчева енергия с помощта на наземни фотоволтаични системи. Това може да се види в много европейски страни.

Италия вече е обещала 1,1 млрд. евро за насърчаване на агроволтаиците, включително инсталиране на 2 GW селскостопански фотоволтаични мощности.
Франция насърчава селскостопанските фотоволтаични устройства от 2017 г. чрез поредица от търгове за иновации, като стартира 48 проекта само през 2020 г.

Наскоро Германия обяви, че планира да насърчи по-широкото използване на агроволтаици като част от целта си за 200 GW слънчева енергия.

Фотоволтаиците имат голям потенциал в региони с пустинен климат или изразени периоди на суша, където опазването на водата играе жизненоважна роля в селското стопанство. Вече има примери за успешното им прилагане в овощни градини и лозя.
Например във ферма за малини в Нидерландия плодовете се отглеждат на площ от 3,3 ха под 2,67 MW фотоволтаична инсталация. Този метод е увеличил нетния добив с около 6% в сравнение с конвенционалните техники за отглеждане на малини, които използват политунели.