Охлювите са ценена храна в много европейски страни. Ако обмисляте да започнете да се занимавате с отглеждането им или вече се занимавате с това, струва си да проучите възможностите за износ на консервирани охлюви на пазарите в ЕС, пише Agroportal.

Слуз по-скъпа от златото - охлювите като супербизнес

У нас, а и в чужбина този тип фермерство добива популярност, но все още не е на етап пренасищане на предлагането. На много места стопанствата с охлюви вече са сключили договори с ресторанти за редовна доставка на продукция. Има обаче накъде този бизнес да се развива. 

Проучвайки експортните възможности, трябва да се съобразите с особеностите на търсенето на конкретните национални пазари. Например в Испания и Италия изискванията към охлювите са различни. Вкусовите предпочитания - също. Някои търсят охлюви в масло и с подправки, а други – в доматен сос. 

Италианецът ще ви каже, че иска да му доставите охлюви с тегло от 10 грама и нагоре. Ако отглеждате охлюв, който тежи средно 9 грама, няма да успеете да предложите добър продукт.

Испанецът на свой ред ще подаде заявка за охлюви от по 8-12 грама. За успеха на бизнеса ви трябва да проявите съобразителност и да ориентирате производството си според пазара, на който искате да го реализирате.

Успешните фермери в бранша са започнали бизнеса си със старателно изучаване на охлювите като биологичен вид с неговите особености и потребности. Съществени моменти са също изборът на порода, организацията на фермата и маркетингът.