Новорегистрираните случаи на птичи грип в Европа растат. Един от последните случаи в Полша е във ферма с 16 000 пилета. За момента местните ветеринари не могат да кажат със сигурност дали става дума за изолиран случай, или начало на епидемия. От Европейският орган за безопасност на храните (EFSA), Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) и Европейската референтна лаборатория на ЕС (EURL) вече призовават всички птицевъди за допълнителни предпазни мерки, пише Agrointel.

Френските птицевъди искат забрана за вноса на яйца и пилешко месо от Украйна

Регистрираният случай на силно заразния птичи грип в Полша идва след дълго прекъсване. От началото на годината това е 61-ото огнище. Повечето от предишните огнища (56 от тях) са възникнали между януари и февруари. Впоследствие наличието на грип беше незначително. Последното огнище беше потвърдено на 1 юли в окръг Краков, регион Малополска.

Случаите на птичи грип традиционно започват ноември-декември и продължават до пролетта. Поради това EFSA, ECDC и EURL дават препоръки. По последни данни между 24 юни и 1 септември 2023 г. на европейско ниво има огнища на високопатогенна инфлуенца по птиците (HPAI) при домашни (25) и диви (482) птици са докладвани в 21 европейски страни. Повечето от огнищата изглежда са групирани по бреговете, като само няколко вируса са открити във вътрешността на страната.

С оглед на това, че сегашната епидемия при дивите птици вече надмина тази от предходната епидемиологична година по общ брой случаи птицевъдите е препоръчително да въведат допълнителни мерки за биосигурност на ниво домакинство, за да се намалят риска от контакт между домашни и диви птици.

  • В рамките на фермата отделете патиците и гъските от домашните пилета. 
  • Избягвайте отглеждането на птици на открито. Когато това не е възможно, храненето и поенето на птиците се извършва на закрито място, където дивите птици нямат достъп.
  • Не давайте на домашните птици вода от повърхностни водоеми, достъпни за диви птици.
  • Трябва да се избягва влизането на няколко души в зоната на експлоатация на домашните птици. Едно лице трябва да се грижи за тях. 
  • Избягвайте контакт между птици и бозайници, включително гризачи и други домашни любимци. 
  • Въведете допълнителни мерки за избягване на внасяне/разпространение на евентуална инфекция чрез използване на различни обувки в пространството за млади животни/отглеждане на домашни птици или специално предназначено място за дезинфекция на обувките. 
  • Избягвайте всякакъв пряк и непряк контакт между живи диви птици, особено водолюбиви, и домашни птици и други птици, особено патици и гъски.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Rabobank прогнозира силна втора половина на 2023 г. за птицевъдите

Най-добрите породи пилета за начинаещи

Как да определим каква е възрастта на кокошката?