Това лято шест от всеки десет круши в италианските овощни градини няма да бъдат прибрани, алармира местната Асоциация на фермерите. Причината - екстремното време унищожава реколтата. Едно през друго следват наводнения, суша, градушка, горещини и атаки от неместни насекоми. Това поставя под въпрос очакваните обеми реколта и прогнозите за доставките на плодове и зеленчуци на пазара, пише Euronews. 

Млад компютърен специалист сменя офиса със земеделската работа

Тъй като добивите от круши в Италия са намалели с 63% в сравнение с миналата година, общото предлагане в Европа е спаднало с 13%. Крушите във Франция също са засегнати. Реколтата там е намаляла с 23%. Сериозни загуби има още при реколтата от грозде, дини, кайсии, домати и патладжани в Италия. 

Италианските производители на плодове не са единствените, засегнати от „ударното време“ в страната. Производството на пшеница и мляко е намаляло с 10%, а производството на винено грозде с 14% в сравнение с 2022 г., според анализ на Coldiretti.

Производството на мед е спаднало с цели 70%, тъй като пчелите са твърде „изтощени“ от топлината, за да опрашват растенията, казват от асоциацията.

Ще има ли недостиг на плодове и зеленчуци и повишаване на цените в Европа?

По-рано тази година жителите на Обединеното кралство се сблъскаха с голи рафтове за плодове и зеленчуци и по-високи цени, след като необичайно време попречи на реколтите в Испания и Мароко. За недостига допринесоха и повишените разходи за енергия и бюрокрацията след Brexit.

През юли почти половината от Европейския съюз беше изложен на предупредителни нива на суша, подклаждайки допълнителни страхове за производството и цените на храните. Плодовете и зеленчуците - особено доматите и свързаните с тях продукти като пици и кетчуп - са особено засегнати на Стария континент. След година на наводнения, суша и топлина щетите върху зърнени култури като пшеница и ечемик също са сериозни. Те ще повлияят върху цените на фуража и разходите в земеделския сектор. 

От екстремното време страдат и в Китай 

Лятото в Китай досега се очерта като сезон на крайности - страната се луташе между задушна и безмилостна жега и обилни мусонни валежи. Първо, температурите скочиха седмици наред. Месец по-късно наводненията от най-лошата буря в Пекин от 140 години насам убиха най-малко 20 души в и около града, пише NBC News. 

Китайското министерство за управление на извънредните ситуации съобщи на 4 август, че 147 души са загинали или изчезнали поради природни бедствия през юли. Пристъпите на екстремни метеорологични условия се отразиха не само на 1,4-милиардното население на Китай, но и на размера на реколтата в страната, която е най-големият производител на храни.

Със затоплянето на планетата се очаква екстремни събития като тези в Китай - и в Съединените щати и други страни по света - да станат по-чести. С тази перспектива идва тревожният потенциал за широко разпространени провалени реколти в основните региони за производство на храни.

Повечето от селскостопанските райони на Китай са под влиянието на мусоните, което ги прави податливи на метеорологични бедствия като наводнения и суша. Фермерите казват, че ситуацията се влошава, тъй като екстремните климатични явления се случват все по-често.

Ран Чаоин, фермер от Чунцин на около 30 години, споделя, че само около 1/5 от 1,3 акра царевица, която е засял, е оцеляла след потопа.

„Цял живот съм работил като фермер и това не е първият път, когато имам щети от наводнения“, казва той. „Но щетите тази година са най-лошите”.

Повишаването на глобалните температури може да промени селскостопанския пейзаж в Китай, тъй като някои култури, отглеждани главно в Южен Китай, се преместват на север. По-топлата зима обаче ще доведе до повече нашествия на вредители.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Земеделец: Продадохме миналогодишната пшеница едва преди месец

Губим 6% от добива на пшеница с всеки градус повишение на температурата

Какво ново се случва на фючърсния пазар за пшеница, царевица и рапица?