Ръстът на котировките за растителни масла подкрепя търсенето и цените на слънчогледовото масло, като се отчита намаленото предлагане в края на сезона, съобщава електронната зърнена борса Graintrade.

Гласувайте: Трябва ли ЕК да удължи забраната за внос на зърно след 15 септември?

През седмицата цените на търсенето на украинското слънчогледово масло се повишиха с 30-40 долара/т до 880-900 долара/т от завод. А цените с доставка до клиентите достигат до 950 долара/т, въпреки затрудненията с доставките от Черно море и пристанищата на Дунава, в резултат на руски нападения.

Запасите от слънчоглед във воюващата страна намаляват, така че фабриките преминават към преработка на рапица, което води до недостиг на слънчогледово масло.

През миналата седмица цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам отскочи нагоре и се котираше по 1060.00 долара/тон. 
 

Пазарите на растителни масла се подкрепят от увеличението на цените на петрола с 12% на месец до 3-месечен връх.  


Септемврийските фючърси на палмово масло на Bursa Exchange в Малайзия се повишиха до 4,5-месечен връх от 4164 малайзийски рингит /т (около 915 долара/т) в понеделник, но паднаха с 2,26% до 4070 малайзийски рингит /т или 891 долара/т в сряда. 

Търговците очакват Индия да увеличи вноса си на хранителни масла с 60% до рекордните 1,86 милиона тона през юли, тъй като рафинериите натрупват запаси на фона на несигурността на доставките от Черноморския регион.

На фондовата борса в Чикаго септемврийските фючърси за соево масло се повишиха с 10,5% през седмицата до 1508 долара/т. Това на фона на намаляване на запасите от соя, а декемврийските фючърси се повишиха с 6,4% до 1415 долара/т поради прогнозите за намаляване на реколтата от соя през САЩ в резултат на сушата.
 
Увеличаването на предлагането на рапично масло от новата реколта в ЕС ще намали търсенето на растителни масла, особено слънчогледово, в края на август, прогнозират експертите от Graintrade.