Екстремни температурни разлики и редуването на периоди с обилни валежи и суша повлияха сериозно на посевите в Ямболско през тази година. Това със сигурност ще даде отражение на добивите, коментира председателят на Съюза на зърнопроизводителите в Област Ямбол Стоян Александров. Той посочи, че добивите са добри, но в районите, в които е паднал повече дъжд са между 400 и 600 килограма на декар.

Вижте Наръчника за практическото приложение на ДЗЕС

“Картинката е шарена. В крайна сметка при пълното приключване на жътвената кампания може да се окаже, че средният добив на пшеница в областта е около 500 килограма, което ще е под нивата от миналата година. Полетата, за които се грижа аз например, показват точно това - от едното имам 300 килограма от декар, а при другото 600“, каза Александров пред БТА и посочи данни от собствена метеостанция, разположена в района на село Болярско, от които става ясно, че през април и май в района е имало екстремни температурни разлики.

“Имаше повече валежи през април, но и много високи температури. През април в района на Болярско са паднали около 100 литра дъжд на квадратен метър, през май - 59 литра, през юни 63, а през юли 35. През този период април-май станцията отчита разлика от почти 27 градуса между минимална и максимална температура, което е огромен стрес за растенията и неминуемо оказва влияние върху количеството добита продукция“, каза Александров.

Той допълни, че раздвижването на пазара на зърнени култури през последните месеци, ще смекчи проблема със съхранението на тазгодишната реколта.
“Доколкото знам успяхме да изнесем известни количества от пристанищата във Варна и Бургас. За съжаление се наложи да продаваме на много ниска цена, която не е изгодна за нас, но в крайна сметка трябваше да освободим място за новата реколта. 

Дано да продължи търговията, макар че виждаме как цената на пшеницата отново пада. Няма я предвидимостта на пазара. Ние зърнопроизводителите вложихме средства, направихме насаждения, прибрахме реколтата и сега не можем да направим сметките си. Как и на колко ще продаваме, кога да купим торовете и какви да са те? Миналата година, макар и при много високи цени на торове и горива, все пак можеше да направим някаква сметка“, посочи още земеделецът.  

Жътвата на зърнените култури в Ямболска област все още не е приключила напълно. Според директора на Областната дирекция "Земеделие" Вилиян Вълков обаче средните добиви при пшеницата и ечемика са около 600 килограма от декар, което надхвърля нивата от миналата година с около 100 килограма. Той посочи, че най-високи са добивите от пшеница в Община Тунджа, където са прибрани над 620 кг от декар, а най-ниски са в района на Елхово и Стралджа - около 500 килограма от декар.