Климатичните промени се виждат ясно и в добивите от селскостопанските култури, и в проблемите, с които се срещат земеделските производители. Горещините се отразяват видимо на полските култури.

Гласувайте: Трябва ли ЕК да удължи забраната за внос на зърно след 15 септември?

През последните години има непредсказуемо изменение на климата, което не може да бъде прогнозирано от стопаните. 
"В последно време има много неприятни засушавания, горещи вълни, повратни студове, които объркват сметките на всеки човек с достъп до земеделската продукция. За съжаление няма как да избягаме от климатичните изменения, които сами провокираме", коментира доц. Марина Марчева от Аграрния университет пред Bloomberg TV. 

Марина Марчева: 'С повишаването на температурата с всеки един градус губим по 6% добив на основната ни култура - зимната пшеница, от която произвеждаме въглехидратни храни, които изхранват над 20% от човечеството.  

България разполага с много добро генетично разнообразие по отношение на сортовете, включително устойчивите на суша. В нашата национална сортова листа има огромно разнообразие, освен това като член на ЕС ние можем да се възползваме от всеки сорт, регистриран в страните членки.
Според доц. Марчева сортовото ни разнообразие не е малко по отношение на основните култури, проблемът е, че стопаните са свикнали на големи площи да залагат един и същи сорт, което създава изключително неприятни рискове. Във всяко стопанство сортовата листа трябва да бъде малко по-голяма и добре подбрана и планирана. 

Проблем е също така стесняването на разнообразието по отношение на културите. Непрекъснато се говори за диверсификация на пазарите, но за да се случи това трябва да започнем диверсификация на културите, които в момента са на полето. Това обаче може да стане само при осигуряване на необходимите условия за отглеждане и реализиране на продукцията.

„Основен проблем в последните години се явява водата, затова е добре да се осигури напояване – сигурно и регламентирано. От друга страна, голям проблем по отношение на диверсифициране на пазарите е липсата им изобщо. Много често в България когато човек иска да стартира с нова култура, той се сблъсква с несигурността за реализация от това, което ще произведе'', сподели още ученият. 

капково_напояване_100759Според нея за някои култури у нас не може да бъде затворена веригата от „семето до трапезата“, тъй като много суровини, произведени у нас се изнасят и после се връщат многократно по-скъпи, но преработени. 

Експертът препоръчва да разнообразим листата на отглежданите култури с оглед на това, че има достатъчно сухоустойчиви растения – сорго, просо, които могат да се включат в нашия списък с културни растения.