Заради продължителната суша почвата в свищовския край е доста сбита и това затруднява производителите на земеделски култури. 

Невероятно, но факт! Кинезитерапевт, строителен предприемач и собственик на IT компания се обучават за овчари

Годината е доста трудна, но Йордан Габровски и неговия дядо Иван, който е основният ментор в земеделския бизнес на фамилията са доволни от резултатите досега. 
През това лято те вадят продукция от 22 декара бостан. Семейството отглежда пъпеши и дини, но през тази година от дините не останало нищо, тъй като кошути са унищожили плодовете, зайците също помогнали.

„Не можем да се справим с тези животни, слагаме звукови устройства на слънчеви батерии, в началото бяха ефективни, но след това дивечът свикна с тях и отново се захвана с дините“, споделя Йордан Габровски. 

Всеки ден се поливат полетата с пъпеши, а в най-големите горещини се налагало вода да се подава по два пъти, за да се запазят плодовете. 

Йордан реализира продукцията предимно на фермерски фазари, до продажби на едро се стига само, ако обраните пъпешите са повече. 

„Плодовете са ни сладки, купувачите се връщат отново след като пазарят при нас“, споделя Йордан. Семейството отглежда няколко сорта, има и собствени сортове, от който си произвежда семената и разсада – сладкият жълт Данчов пъпеш и оранжевия Диамант. Отглеждат се и хибриди. 

Всички сортове са устойчиви на суша, но необичайното безводие е довело до това земята да бъде много сбита, затова предстои са се вкарат микроорганизми за аерация на почвата. 

Макар Йордан да е завършил програмиране, земеделието повече го вълнува. Установил е, че не може да стои по цял ден в офис и да пише по 8 часа на компютър. 

Освен пъпешите, семейството на Йордан отглежда десертно грозде и череши. 15 декара от лозята с десертно грозде са лично негови. Предстои след около две седмици младият земеделец да изкара на пазара и първите чепки грозде от сортовете „Велика“, „Виктория“, ще предлага и малко от новите безсеменни сортове, които е заложил.