Да имаш робот за доене, не означава, че фермерът вече няма да има нужда да се грижи за кравите. Дори обратното, твърди Оуен Аткинсън, специалист по здравеопазване и отглеждане на едър рогат добитък и член на Ветеринарната асоциация по съдебна медицина и право. Според него в една роботизирана доилна зала фермерът ще трябва да се фокусира още повече върху кравите, внимателно да решава проблемите и да въвежда подобрения, които осигуряват по-добро благосъстояние, научаваме от Kmetcki glas.

Дамите в селското стопанство: Стела Георгиева

За Аткинсън има няколко фактора за успех при доенето с робот. Два от тях са подредбата на обора и производството, с което разполагат кравите.

Повече пространство в обора се отплаща, категоричен е специалистът.

Аткинсън има опит в млечния сектор по целия свят (Великобритания, Нова Зеландия, САЩ, Европа, Иран, Индия и Африка), където е работил, изнасял лекции и учил.

Ключът към успешното доене с робот е присъствието и вниманието на животновъда, правилното подреждане на обора, здравите крави и качествата на животновъда в управлението на стадото. Всички тези изисквания осигуряват основните нужди на кравите - фураж, вода, светлина, въздух, пространство, почивка и здраве.

Аткинсън подчертава значението на пространството. Повече пространство в обора позволява на кравите да се оттеглят от стресови фактори и да са по-чисти. 

Ограниченото пространство означава ограничена свобода на избор, допълва той. 

Ако една крава има твърде много препятствия по пътя към масата за хранене, тя се превръща в „чакаща“ крава, тоест крава, която не се храни на масата за хранене, не лежи на постелята си и не преживя, както обикновено правят кравите, а просто стои и чака в коридора, като по този начин го блокира движението на друга крава, която иска да мине. Липсата на място в обора бързо се показва от претъпкаността на коридорите на обора, обяснява Аткинсън. 

Според наблюденията му една крава трябва да има поне 10 м² пространство в обора. 

Пренаселеността в обора може лесно да се реши. 

Ако забележите, че някои крави не консумират достатъчно фураж, причината може да е липсата на място на масата за хранене. Възможно е коридорите да са твърде тесни и да затрудняват движението. Създайте повече пространство в съществуващите съоръжения или намалите броя на кравите в стадото. Количеството мляко няма да спадне драстично, може дори да остане същото, макар че имате по-малко животни. Поради по-добрата среда количеството мляко може дори да се увеличи. 

Специалистът допълни още, че противно на популярното мнение, кравите спят само 20 минути за 24 часа, а не 2 часа. По поведението им може да се съди - чувстват ли се добре, или не. 

Аткинсън обръща внимание и на нуждата от добро разбиране на сложната социална йерархия при кравите. Във всяко стадо има водач. Доминиращата крава представлява препятствие за кравата с по-нисък ранг и тя се осмелява да го премине, само ако се чувства в безопасност. Тя може да се чувства в безопасност, само ако има достатъчно място за бягство. 

Фермите с добре организирани обори са своеобразни оазиси на спокойствието, които можете да видите и усетите веднага след като влезете в тях. Това обаче може да се постигне само с достатъчно пространство, което позволява на кравите да се социализират правилно и да установят йерархия, допълва специалистът. 



Вижте още:

Инвестиционни предложения: Млад фермер с над 200 овце във Варненско

Опит от Уругвай: Повече мляко с паша

Как го правят: Разумно животновъдство с две ръце и робот