В последните години настъпват сериозни промени и в двата края на енергийната система – производство и консумация. И това е само началото. Основните двигатели за промяната са целите на Европа и света за декарбонизация и 100% енергия, произведена от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в борбата с климатичните промени.

ОЛАФ разкри измами за милиони евро по проекти в България

Намаляването на въглеродните емисии и ангажирането на селското стопанство с висока продуктивност и минимален ефект върху околната среда е трудна задача. 

Както Агри.БГ писа, във Франция има осъзната политика на държавата, но и на фермерите да се фокусират върху това

На територията на Франция работят 8 експериментални животновъдни ферми, 4 от които са млечни, а останалите - с месно направление. 

Една от тях - Експерименталната ферма в Дервал. Целта на функционирането на тази ферма е да се работи по намаляването на въглеродните емисии и трансформацията на енергия. 

Фермата в Дервал разполага 85 млечни крави, 106 ха земя, включваща 56 ха временно затревени площи, 26 пасища, 36 ха с фуражна царевица и още 14 ха с друго зърно за храна на животните. 
Изхранването на говедата - които са от породата Prim` Holstein,  е 100% автономно, разказва Тома Хюно, мениджър на фермата. 

Кравите са на паша 125 дни в годината. 

По думите му продукцията на суровото мляко за година е средно 712 700 л, като от една крава се добира 8 430 л мляко годишно, като доенето става с робот. 

Често пашата се спира, когато фермерът се сдобие с доилен робот. Експерименталната ферма в Дервал показва, че е напълно възможно двете да се съчетаят. 

“Движението на кравите се следи внимателно. Разстоянието до полето, на което пасат и броят на животните, които трябва да бъдат издоени са двата най-важни момента, от които зависи успехът на работата ни. Ако климатът позволява, кравите се хранят само на паша”, обясни Хюно. 

Много е важно да се направи диагностика на консумацията на енергия на фермата и да се търсят начини тя да се намали. Това е станало с доилния робот. 
За да се намали работата с машини, се използват минимум обработки на почвата. 

Вижте още: Дамите в селското стопанство: Кристел Мартин

“Идеята ни е да имаме висока продуктивност и минимален ефект върху околната среда”. 

Заедно с това фермата произвежда биогаз. 50% от суровините (около 10 000 тона) във ферментатора, са от шест ферми. Така се работи в посока на кръгова икономика, намаляване на въглеродните емисии и въпреки това висока продуктивност, казва Хюно. Не на последно място - фермата се стреми да изкарва и пари. Млякото от кравите се продава, а също и биогазът, който остава в излишък. 
“Така фермата успява да се издържа сама”, добави Хюно.