Украйна изнася много повече зърно за фураж, отколкото за последваща обработка и производство на храни. Поради това съвсем скоро животновъдният сектор в цял свят ще се сблъска с проблемите с износа на украинска царевица, шроти от маслодайни култури и соя, пише Agroportal.ua.

ФАО ще подпомага с фуражи, семена и парични трансфери селските райони в Украйна

Това мнение изрази във Facebook страницата си икономистът от ФАО Андрей Ярмак.

Експертът подчертава, че животновъдството е отрасъл, който има дълги цикли на производство. Поради това, ако дефицитът на пшеница вследствие на прекъсването на износа й от Украйна бе усетен почти мигновено от всички, то ефектът от прекратяването на износа на фуражи ще се долавя постепенно. И повечето страни едва започват да го разбират.

Фуражите също поскъпнаха. И вече по-малко ефективните производители в страните от Близкия изток, Северна Африка и Азия започнаха да съкращават поголовието, търсейки алтернатива на негово място. Чудеса обаче няма - местните доставчици се възползваха от ситуацията и веднага всичко поскъпна. Поголовието намалява, а цените на месото вървят нагоре не така бързо, че да наплашат потребителите, обяснява той.

Ярмак добавя, че резкият скок на цената на фуражите ще доведе до стремително намаляване на поголовието. Това ще провокира ръст на цените на месото в пъти.

Моята оценка е, че стремителното намаляване на поголовието в някои региони ще започне още в края на май. Този процес ще продължи до 3-5 месеца, след което, в края на 2022 г. тези страни ще регистрират космически цени на месото, прогнозира Ярмак.

Експертът отбелязва още, че през септември-октомври 2022 г. светът ще се сблъска с нова вълна на революции и локални войни в регионите, които са традиционни пазари за реализация на украинската земеделска продукция.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

ФАО отчете нови рекорди при индексите на земеделска продукция

Експерти: Нито драматизирайте, нито минимизирайте въпроса за продоволствената сигурност

FAO разработи метод за пресичане на огнищата на АЧС