Индексът на цените на храните на ФАО (FFPI) достигна средно 158,5 пункта през април 2022 г., което е по-малко от 1,2 пункта (0,8 процента) от най-високото ниво, достигнато през март. Междувременно индексите на цените на месото и млечните продукти продължиха умерено нарастване. Някои от тях поставиха дори нов рекорд.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Зърнени култури

Индексът на цените на зърнените култури на ФАО е средно 169,5 пункта през април, което е с 0,7 пункта (0,4 процента) по-малко от рекордния връх, достигнат през март (от 1990 г.). 

След като се повишиха до рекордно ниво през март 2022 г., международните цени на зърното на едро спаднаха с 1,8% през април, водени от 3,0% спад в цените на царевицата, тъй като сезонните доставки от текущите реколти в Аржентина и Бразилия помогнаха за облекчаване на натиска върху пазарите. 

Световните цени на соргото също се понижиха през април с 0,4%, докато ограничените доставки повишиха цените на ечемика с 2,5%. Международните цени на пшеницата се повишиха през април, макар и незначително, нараствайки с 0,2%. 

Продължаващото блокиране на пристанищата в Украйна и опасенията за реколтата през 2022 г. в Съединените американски щати поддържаха цените повишени, но увеличенията на цените бяха забавени от по-големите пратки от Индия, по-висок от очаквания износ от Руската федерация, и леко намаля световното търсене в резултат на високите цени. Международните цени на ориза през април се повишиха с 2,3% спрямо нивата си през март, поддържано от комбинация от силно местно търсене в различни азиатски износители, покупки от купувачи от Близкия изток и Китай и неблагоприятни метеорологични условия в Северна и Южна Америка.

 Растителни масла

Индексът на цените на растителните масла на ФАО достигна средно 237,5 пункта през април, намалявайки с 14,3 пункта (5,7 процента) от рекордно високо, регистрирано през март, но остана значително над нивото си от предходната година. Спадът се дължи на по-ниските световни цени на палмово, слънчогледово и соево масло, което повече компенсира по-високите котировки на рапично масло. 

Световните цени на слънчогледовото и соевото масло паднаха на месечна база, до голяма степен обвързани с рационирането на търсенето след рекордно високите цени, наблюдавани напоследък. От друга страна, цените на рапичното масло останаха стабилни през април.

Млечни продукти

Индексът на  цените на млечните продукти на ФАО достигна средно 147,1 пункта през април, което е с 1,3 пункта (0,9 процента) повече спрямо март. А това отбелязва осмо поредно месечно увеличение и повдига индекса с 28,0 пункта (23,5 процента) над стойността му преди година. 

През април възходящата тенденция на цените на млечните продукти продължи, движена от трайното ограничение на доставките в световен мащаб, тъй като производството на мляко в Западна Европа и Океания продължи да се следи под техните сезонни нива. Международните котировки за масло се повишиха най-много, което отразява ограничените доставки, включително ниските запаси. Това пролича особено в Западна Европа, на фона на нарастването на търсенето на краткосрочни доставки, отчасти предизвикано от настоящия недостиг на слънчогледово олио и маргарин. 
Въпреки спада в чуждестранните покупки, устойчивото вътрешно търсене и ниските запаси в Европа осигуриха подкрепа за световните цени на обезмасленото мляко на прах и сиренето. 

Месо

Индексът на  цените на месото на ФАО достигна средно 121,9 пункта през април, с 2,7 пункта (2,2 процента) повече от март и поставя нов рекорд. Продължаващата сила на цените произтича от по-високите световни цени на птиче, свинско и говеждо месо. 

Увеличението на цените на птичето месо беше предизвикано от солидно търсене на фона на ограничените световни доставки, което отразява прекъсванията на износа от Украйна и нарастващите огнища на инфлуенца по птиците в Северното полукълбо. 

Междувременно цените на свинското месо се повишиха допълнително, макар и не толкова рязко, отколкото през март, поради продължително ниското предлагане на прасета за клане в Западна Европа и голямото вътрешно търсене в големите страни производителки. 

Световните цени на говеждото месо пък се повишиха умерено, отразявайки големи обеми на износ от Бразилия, въпреки ниското предлагане на едър рогат добитък. С това увеличение цените на говеждото месо достигнаха нов рекорд.