Copa-Cogeca заедно с говорители на Европейската комисия (ЕК), Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) и Украинския национален аграрен форум (UNAF) анализираха сложността на украинската, европейската и световната ситуация с храните и продоволствената сигурност. По време на онлайн пресконференция, в която се включи и Агри.БГ, се обмениха противоречиви позиции относно бъдещето на храните.

Гласувайте: Какви са плановете ви за нова реколта?

Мария Дидух, директор на UNAF, представи интересни факти относно неразбирателството в Украйна, както и осведомеността за жестокостта, пред която е изправен украинският народ и фермерите. Дидух припомни, че преди войната Украйна се е грижела за продоволствената сигурност на над 400 млн. души по света.

„Имайки предвид хуманитарните нужди и временния характер на предложените мерки от ЕК, европейската земеделска общност подкрепя предложенията, представени от Комисията за реорганизиране на доставките както в Украйна, така и в ЕС”, каза Рамон Арменгол - президент на Cogeca.

От своя страна, Максимо Тореро, главен икономист във ФАО, коментира очакваното значително увеличение на цените на храните в световен мащаб. Според него предстои един “ураган от глад” в глобален мащаб и отбеляза, че се страхува от “хранителни бунтове” на африканския континент.

Според Торето Европа не трябва да се страхува от недостиг на храна. Със сигурност обаче ще има проблем с достъпността за европейски граждани в неравностойно положение поради нарастващите цени. Това беше и визията, споделена от Copa-Cogeca още в началото на руската агресия в Украйна.

“Повече от всякога ЕС трябва да подкрепя своите земеделски производители и да поддържа конструктивен диалог с тях”, категоричен е Торето.

Изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс направи няколко включвания и коментари, базирани на фалшиви новини от социалните медии. Те бяха приети негативно от цялата земеделска общност, присъстваща на пресконференцията в Брюксел.

„Нашата позиция е ясна: нито драматизирайте, нито минимизирайте ситуацията! Изявленията на вицепрезидента Франс Тимерманс са проблематични в две отношения. Хранителните вериги ще се разпаднат в най-зависимите страни по света и Европа. Ценностите на хуманизма и солидарността са заложени като ДНК на европейското строителство от Римския договор, който цели мир и стабилност чрез развитие и търговия. 65 години по-късно историята се повтаря. Европейските фермери ще трябва да посрещнат историческото предизвикателство още веднъж”, заключи Кристиан Ламберт, президент на Copa.