Специалисти от FAO разработиха метод, който позволява по-ефективно да се пресичат огнищата на Африканска чума по свинете (АЧС), научаваме от научното списание Transboundary and Emerging Diseases.

Затягат мерките срещу АЧС в област Враца

Неговите автори са представители на Организацията, експерти по моделиране от университета в Барселона (Испания) и служители от ветеринарната агенция в Литва. Основно внимание екипът е отделил на по-ефективното търсене на заразени трупове на диви глигани.

В труда си учените отбелязват, че по-ранното установяване играе важна роля за контрола върху разпространението на болестта. Търсенето на заразени животни на територия, която е изложена на риск и дори непосредствено в огнището на заразата, изисква много време и ресурси. Поради това техническият консултант по защита здравето на животните Даниел Белтран-Алкрудо смята, че единственият начин за контролиране на заразата е с помощта на редица мерки като забрана на лова, издигане на огради и др.

Новият метод ще позволи да се изработят препоръки за стратегическо търсене и ранно установяване, мониторинг и контрол на АЧС. В основата му лежи математическото моделиране.

Учените са анализирали времевото и пространствено разпределение на почти 22 хиляди трупа на диви глигани, заразени с АЧС, в периода от 2017 до 2021 г. Този времеви диапазон е избран като най-наситения на огнища в различни европейски страни. Болни животни тогава са открити в България, Унгария, Германия, Латвия, Литва, Полша, Сърбия, Словакия, Румъния и Естония.

Резултатите показват най-голяма вероятност за откриване на болни животни в зоните между горските масиви и местата с храстовидна растителност, както и между зелените горски райони и смесените гористи местности.

Учените отбелязват, че най-много случаи на заболели животни през периода януари-април са регистрирани в доста страни, разположени на юг. На север тази закономерност отсъства.

Получените изводи ще станат основа за разработването на нови начини за профилактика на АЧС. Те ще допълнят съществуващите мерки на FAO, сред които са мобилно приложение за информиране за открити трупове на диви глигани, обучения за реагиране и др.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

В кои общини остават ограниченията за свинефермите?

Броят прасетата в 331 частни дворове в Добричко

БАБХ: Ще се вземат повече проби за заразни болести по животните