Държавите трябва да поемат по-твърди ангажименти за устойчиво управление на почвите, докато инструменти като Доброволните насоки за устойчиво управление на почвите, Световната харта за почвите и Международния кодекс за поведение за устойчиво използване и управление на торовете могат да осигурят допълнителен тласък. Това заяви генералният директор на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФAO) Цюй Дунюй по време на Глобалния форум за храни и земеделие (GFFA) в Берлин.

Гласувайте: Съгласни ли сте с рязкото вдигане на осигурителния праг?

Тази година конференцията събра 70 министри на земеделието от цял свят, поканени от техния германски колега Джем Йоздемир, за да обменят мисли и идеи. Една от фокусните теми беше обръщането на деградацията на почвата в световен план. Една трета от тях вече са деградирали, а експертите смятат, че ерозията на почвата може да доведе до 10% загуба в производството на култури до 2050 г.

Според данните на ФАО 95% от световното производство на храни зависи от почвата. „Въпреки това, неустойчивите земеделски практики, прекомерната експлоатация на природни ресурси и нарастващото население оказват все по-голям натиск върху нашите почви. Нарастващото ни население се нуждае от повече хранителна и безопасна храна без замърсители и патогени”, подчерта генералният директор на ФАО.

По думите му са нужни по-големите инвестиции – особено за подкрепа на приемането на практики за устойчиво управление на почвите. Рекарбонизацията на почвите също са приоритет, заедно със сигурността на земеползването.    

В последния си доклад по темата ФАО вече предупреди, че световните селскостопански системи – взаимосвързаната сложна мрежа от почва, земя и вода – са в „преломна точка“.

„Замърсяването на почвата също е проблем. То не познава граници и компрометира храната, която ядем, водата, която пием, и въздухът, който дишаме. Прекомерната или неподходяща употреба на агрохимикали е една от причините за проблема. Световното годишно производство на промишлени химикали се е удвоило от началото на 21-ви век до приблизително 2,3 милиарда тона и се очаква да нарасне с 85% до края на десетилетието, пише световната организация.

Според ФАО все още липсват и надеждни данни. Над 55% от анкетираните членове на Глобалната мрежа от лаборатории за почви (GLOSOLAN) нямат адекватен аналитичен капацитет, включително човешки ресурси, процедури за хармонизация и оборудване.