Осигуряването на фуражи за добитъка в Украйна през следващите три месеца и предотвратяване на използването на негативни стратегии за справяне, като поемане на дълг или продажба на активи за препитание. Това е един от основните приоритети на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) в подкрепа на Източноевропейската страна.

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022

Също така ще бъдат разпространени зеленчукови семена с кратък цикъл, включително за картофи, основна част от украинската диета, за бързо подобряване на продоволствената сигурност и храненето.

Останалите приоритети, по които работи организацията по отношение на Украйна, са „Осигуряване на парични средства за задоволяване на основни нужди на домакинството” и „По-силна координация за ефективна хуманитарна реакция”. Организацията на обединените нации и хуманитарните партньори отправиха координирани спешни призиви за 1,7 милиарда щатски долара за спешно предоставяне на хуманитарна подкрепа на хората в Украйна и бежанците в съседните страни

В рамките на призива ФАО заяви, че се нуждае от 50 милиона щатски долара през следващите 3 месеца, за да подпомогне спешно до 240 000 най-уязвими мъже и жени в селските райони (над 100 000 домакинства), включително хора, разселени в Украйна.

„Най-уязвимите домакинства в селските райони ще получават целеви парични трансфери за три месеца, за да покрият непосредствени хранителни и други основни нужди”, съобщават от организацията.

Предстои да бъде изготвен и основан на доказателства анализ чрез оценки за информиране на клъстера за продоволствена сигурност и поминък на системата на ООН и партньорите, както и програмиране за хуманитарна реакция и координация на въпросите за продоволствената сигурност и поминъка с международни и национални партньори.

От Световната организация заявяват още, че отдавна подкрепят народа на Украйна в развитието на селските райони, екологично устойчивото земеделие, адаптирането към изменението на климата и хуманитарната помощ за справяне с продоволствената сигурност и нуждите от поминък. 

През последните няколко години, с програми на стойност 24,6 милиона щатски долара, ФАО е предоставило широкообхватна подкрепа, включително подкрепа на правителството за управление на заплахите за здравето на животните, подпомагане на дребните производители по веригата на стойността и работа с партньорите на ООН за справяне с проблемите на засегнатите от конфликт общности. 

От организацията припомнят, че около 30% (12,6 милиона души) от населението на Украйна живее в селските райони (към януари 2021 г.) и земеделието играе все по-важна роля в украинската икономика. Неговият дял от БВП нараства от 6,3% през 2007 г. на 9,3% през 2020 г. 

Украйна е петият по големина износител на пшеница в света с глобален пазарен дял от 10% между периодите 2016/17 и 2020/21. По-голямата част от пшеницата в Украйна произхожда от Киев и Николаевска област. Основните зърнени пристанища на Украйна, също на Черно море, са в Одеса и Николаев. През 2021 г. Украйна представлява 9% от световния пазарен дял на износа.

Делът на износа на царевица от Украйна през същия период е още по-значителен, средно 15%, и ѝ отрежда мястото на четвъртия по големина износител на царевица в света. Николаевска и Черниговска област са водещите райони за производство на царевица в Украйна.

Преди настоящата военна ситуация FAO очакваше доставките на царевица от Украйна да възлизат на 33 милиона тона през 2021/22 г., което щеше да я направи третия по големина световен износител на царевица, съобщават още от организацията.