При употреба на забранени пестициди могат да бъдат отнемани субсидии на бенефициентите нарушители. Това заяви говорителят на Европейската комисия Даниел Росарио, цитиран от Euractiv.bg.

Ще се намери ли истината за умрелите пчели?

"Правилата за получаване на европейски субсидии за много ясни. Бенефициентите, които нарушават ключови европейски директиви и регламенти, рискуват тези субсидии да бъдат съкратени или напълно отнети, в зависимост от сериозността на напушението. Това се отнася с особена сила за европейското законодателство за пестицидите“, обясни Росарио.

Той добави, че тази мярка идва в допълнение на други санкции, които могат да бъдат приети като наказание за използването на забранени пестициди. Той отбеляза, че спазването на европейското законодателсто за пестицидите е задача на страните членки.

До изявлението се стигна след разследването на Валя Ахчиева за отравянето на пчелите в Плевенско и след публикуването на нейните филми с английски субтитри и на статия в изданието Euractiv.com. В материала като евентуално свързана с бедствието се посочва зърнопроизводителната компания “Октопод инвест холдинг“. Холдингът, чрез подопечните си фирми, е и най-големият получател на субсидии в България по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) - в размер на 11 млн. евро за 2019 г.

В резултат от процедурни трикове до този момент пчеларите не успяват да докажат в български съд причинно-следствената връзка между пръскането със забранени химикали и мора на пчелите, пише още Euroactiv.bg.

Във вторник миналата седмица българската прокуратура се е самосезирала по разследването на Валя Ахчиева за масовото измиране на пчели и е разпоредила проверка. Прокуратурата или ресорните контролни органи на държавата могат да ангажират наличните доказателства, за да предизвикат съдебно дело.