Годината ще е кризисна. Цената на меда трябва да се качи и дано нашите търговци не се опитват пак да я натискат надолу, коментира пчеларят Таня Гюрюшева-Николова за Агри.БГ. 

Пчелари предвиждат нулева година за добивите от мед

Лично тя се грижи за 450 кошера в района на Търговище. Освен това е управител на сдружение Апис Мелифера България, което обединява 29 члена с общо около 7000 кошера в различни точки на страната – Силистра, Русе, Търговище, Разград, Велико Търново, Нова Загора, Стара Загора, Сливен и Бургас.

„Аз лично към извадила към 400 кг мед до момента. Миналата година по това време вече имах тон и половина мед. Имам колеги обаче, които са извадили само по една тенекия. Няма как да опразним кошерите сега, когато пчелите консумират най-много от цялата година“, обяснява Николова.

В района на Търговище вали почти всеки ден, а от три дена са само ветрове.

„Това, че ще падне лек дъжд, не е проблем, ако температурите след това са високи. Имахме на няколко пъти много силни дъждове. Проблемът е, обаче че вали всеки ден и температурите не са достатъчно високи – над 22-23 градуса, за да може растението да отделя нектар“, казва пчеларят.

От една страна, дъждовете са хубаво нещо и растенията се очаква да прецъфтят по-бавно. И все пак добивът на мед от липа се очаква да клони към нула, ако температурите продължат да са по-ниски от нужното. Добивът от акация също е минимален в почти цялата страна.

„В момента добивите на Аржентина са под 50% спрямо година по-рано и вместо да заливат европейския пазар, ще си работят с Щатите, защото им е много по-близко. Те продават в Европа, когато имат много високи добиви. Това за нас е шанс да продаваме на по-висока цена, но слабият добив и у нас може да се окаже проблем“, заключава Николова.

Междувременно вече станаха ясни ставките по кризисната мярка COVID-19 за всички сектори, като за пчелно семейство Министерството на земеделието дава по 5 лв. Това предложение е било представено на работна група на 19 юни. Тепърва обаче браншът ще излезе с официално становище, тъй като според тях тази мярка не трябва да изключва опцията за de minimis, който за миналата година беше 8 лв. за пчелно семейство.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Случаят с изтровените пчели отива в прокуратурата

Ще има ли помощ за пчелари, ако се докажат натравянията?

Ще се намери ли истината за умрелите пчели?