Какъв добив от мед очакват пчеларите? Този въпрос си задават стопаните в социалните мрежи, видя Агри.БГ. Земеделците се оплакват от дъждовното време и провалената акациева реколта, която е най-скъпият им масов продукт.

Пчеларски борд искат от бранша

Постоянна тема са и отравянията с пестициди, както и болестите, които мъчат пчелите. За много пчелари годината е лоша. Мненията на експертите за дъжда като фактор се разминават - докато едни смятат, че проваля добива, за други той не е непременно отрицателна новина.

Променливите температурни условия влияят отрицателно на нектароотделянето, сподели за Агри.БГ Владимир Ванков, администратор на една от най-големите пчеларски групи в социалните мрежи, който има поглед върху споделеното от стопани в цялата страна.

"Цъфтящата растителност отделя нектар при определени температурни граници, повечето около 20-25°С. А в този сезон наблюдаваме сутрин 15°С, на обед - 30°С, а следобед дъжд и рязко спадане на температурата", обясни Ванков.

Освен това дъждът отмива прашеца, така необходим за изхранване на пчелните личинки, допълва той. Лошото време влияе върху развитието на пчелното семейство. Пчелите свалят в плодниците меда, натрупан в магазините при неблагоприятни условия. Така не се реализира висока продукция и добивите намаляват драстично.

"Много пчелари предвиждат почти нулева година", твърди Ванков.

В някои райони на България обаче не е така. На места има добър принос и вече е складиран изваденият мед от рапица и акация. Някъде с почти чист поленов анализ, другаде - с примеси от съпътстваща цъфтяща растителност, допълва пчеларят. Първоначалните очаквания за добив от липа също са високи, но с настоящата прогноза вероятно ще има проблем и с липовия мед.

Прогнозата за общия добив на пчелен мед в България е за слаба продукция. Но със съществени различия в добива и чистотата по монофлорност в отделните региони.

Ниският добив на пчелен мед вероятно ще окаже влияние и върху цената му, като тя ще се ориентира във възходяща посока както на дребно, така и на едро, прогнозира Владимир Ванков.

Дъждовете тази година са повече от необходимото, но е хубаво, когато има влага - тогава се отделя повече нектар. Това коментира Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз в Плевен.

"Пчелите просто полудяват, защото има много нектар. Не трябва да се оплакваме от това", смята той.

Добивите зависят от много неща, обяснява пчеларят. Тази година пашата е по-малко, семействата са по-слаби поради различни фактори - пестициди, болести. Особен проблем е нозематозата - тя излиза в много проби, направени от земеделските институции. Нозематозата е инвазивно чуждо заболяване, дошло от Азия, което се развива бурно в местните пчелни семейства.

Потенциален риск представлява и малкият кошерен бръмбар, предупреждава стопанинът.

Той настъпва от Италия и вече е стигнал недалече от България - до Албания. Пчеларите са притеснени, защото това е всеядно насекомо, след което в кошерите не остава дори восък.

Случаят с изтровените пчели отива в прокуратурата

Най-сериозен обаче остава проблемът с отравянията на пчелите. Това води до слаби семейства и недостатъчно пчели, които не носят и добра реколта, смята Станчев. Според него това е причината и за занижените добиви на акациев мед тази година. През есента работничките внасят отровения прашец в кошера и цяла зима ядат от него. Така вместо до април те издържат едва до февруари.

"Семействата отслабват - има пило, майката снася, но няма пчели, които да го покриват. Тя спира да снася, защото вижда, че няма работнички и което не е покрито - загива. Има такива семейства - с по едно малко кътче пило, то крее и през април загива", обяснява Станчев.

Това се наблюдава при много пчелари и се дължи основно на пестицидите и нозематозата, смята той.