Една от най-старите фермерски фамилии в Австралия обяви историческо поделяне на своите имоти. Семейство МакХалан е третият по големина земевладелец в страната и е определяно като една от най-влиятелните династии. То разполага с огромно портфолио от животновъдни ферми. Решението бележи началото на най-значимата трансформация на фермерската империя Jumbuck Pastoral от 135 години насам, информира Australian Financial Review. 

Хуан Абело - най-големият земевладелец в Испания

В писмо, адресирано до служителите, семейство МакЛахлан съобщава, че братята Джок и Калъм ще се отделят от семейния бизнес. Това ще наложи стратегическа маневра, която включва рационализация на Jumbuck Pastoral и е част от изготвен план за разпределяне на наследството в семейството. 

Официално братята МакЛахлан напуснаха компанията в края на септември. Тяхното напускане доведе до разделянето на колосалната империя на Jumbuck Pastoral от 5,2 милиона хектара - площ, която надхвърля по размери цяла Нидерландия и се оценява на няколко хиляди милиона долара.

Империята ще бъде поделена между двамата братя и техния баща - Хю МакЛахлан. 

На този етап се знае, че Джок МакЛахлан ще поеме контрола над McCoys Well Station в Южна Австралия (с площ 58 680 хектара) и Derby Station в Западна Австралия (505 857 хектара). Неговият брат ще получи в замяна един от най-култовите имоти на фамилията - Wave Hill Station с площ 1.2 милиона хектара. Калъм също така ще управлява Killarney Station (541 000 хектара). Останалите земи в портфолиото ще останат на името на баща им Хю, който ще ги управлява заедно с трите си дъщери.


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кой притежава земеделската земя във Великобритания?

Производители: Искаме да се занимаваме със земеделие, а не да си дадем земите под аренда

Четвърто поколение пчелар: Порочни практики обезверяват стопаните