Ние не сме търговска марка – ние сме български производители и искаме да се докоснете до нашето българско лавандулово масло – директно от полетата на Златна Добруджа! С тези горди думи семейство Моника и Иван Петрови се обръщат към своите клиенти в социалните мрежи и по фермерските пазари в страната.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Като една типична семейна ферма, те не разчитат на големи площи и производство, а на лимитирани серии, които продават директно на крайния клиент. Отглеждат лавандула на 40 дка в землищата на Генерал Тошево и балчишкото село Преспа и за момента не смятат да ги увеличават.

„Бихме искали да се развием в насока да създадем нови продукти с маслото от лавандула, които да радват хората. Да виждаме, че има този ефект, който търсим. Като си купиш, да искаш още от него. Клиентите да бъдат доволни от това, което купуват, и да разширяваме полетата за изява“, казва Моника.

Но за да го направят, не е лошо да разчитат и на някакво подпомагане. Затова през 2019 г. заедно с колеги учредяват Национална асоциация на производителите на етерични масла в Добрич, защото лавандулата все остава на заден план.

„Преди имаше по-голяма перспектива и много от малките производители си взеха земите от големите арендатори и засяха лавандула. В момента е по-трудно. За съжаление, няма никакви мерки, които да касаят нашия сектор. Освен това повечето програми в момента са насочени към по-едрия земеделец. Трябва да се даде някакъв шанс на по-малките производители“, смята младата производителка. 

Когато се е насочил към лавандулата преди 11 години, съпругът й Иван е кандидатствал по мярка 141 „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране“ от ПРСР. Тогава е бил е одобрен, но сега е по-трудно.

„Имаме желание и сега, но, за да кандидатстваш и да бъдеш одобрен, трябва да имаш поне стотина декара. Изискванията са за по-големите земевладелци. Малките като нас остават на заден план и не могат да покрият дори минималните критерии да участват“, казва Моника. 

И все пак на въпроса ни с какви пречки се сблъскват като земеделски производители, младото семейство посочва като основна трудност метеорологичните условия, защото пред тях всеки е безсилен. 

„Тъй като лавандулата цъфти около 20 дни, ако този период е дъждовен или цялата година преди това е била суха, няма да има добър добив. Но ние ще продължаваме да се занимаваме със земеделие и искаме да предадем това чувство на децата си, а не да си дадем земите под аренда на крупни земевладелци!“, категорични са производителите от Добричко.