Хуан Абело e най-големият земевладелец в Испания и седмият най-богат човек в страната. Богатството му се оценява на 2,8 млрд. евро по последни данни на Forbes. 82-годишният бизнесмен, баща на четири деца, притежава 41 276 хектара и днес е наричан от мнозина господарят на пейзажите в Испания, пише El Diario.

Търг за земеделски земи

Абело, който забогатява между другото всеки път, когато Испания е в криза, в имотния регистър няма толкова квадратни метри в столицата, колкото в цялата страна - имотите му са разпръснати из Сиудад Реал, Толедо или Кадис. В голямата си час земята е предназначена за лов, с което бизнесменът генерира годишен оборот от 600 млн. евро.

Към днешна дата само 8,3% от земята на Испания е класифицирана като градска. Това означава, че големите земевладелци притежават основно ферми и големи полета с култури. Според Националния статистически институт в страната типичният испански земевладелец е мъж и е на поне 55 години. Абело отговаря на този профил, макар със сигурност да не прекарва ежедневието си на нивата или край добитъка.

Смята се, че милиардерът притежава 400 квадратни километра земя чрез търговски дружества и лична собственост. Сред тях се откроява имението Лобило в Алхамбра, разположено в Сиудад Реал, и едно от най-големите в Испания със седемдесет квадратни километра площ, съобщава Eje Prime.
 
Друго от най-големите имена в Испания, когато става дума за земя, е животновъдът Самуел Флорес. Той е от Албасете и управлява семейна компания за отглеждане на бойни бикове. Притежава 230 квадратни километра земя.
 
В Испания най-големите ферми обикновено се използват за лов и екстензивни животновъдни дейности, според проучването на фондация Мундубат за концентрацията на земя в Испания.
 
Концентрацията на земята в Испания

Според последното аграрно преброяване, публикувано през 2009 г., 94,2% от собствениците на селска земя в Испания са физически лица. Общо 911 619 от тях притежават 70% от земеделската площ на страната. От тях 1162 души имат стопанства с площ над пет квадратни километра. При по-добро вглеждане тази цифра намалява още повече - 181 души в цялата страна имат имот с над 10 кв. км площ.
 
Според индекса Gini, инструмент, използван от ООН за измерване на неравенствата, концентрацията на земя в Испания е 0,71, като 1 е максималната концентрация, а 0 е по-голямо разнообразие от собственици. Тази цифра е по-висока от тази в страни като Франция, където индексът е 0,58, или Полша с концентрация 0,69. Във всеки случай то е в съответствие с други страни като Италия, където статистиката на Джини е 0,8, или страни от Латинска Америка като Аржентина с 0,83 или Бразилия с 0,84.



ВИЖТЕ ОЩЕ:

Кой притежава земеделската земя във Великобритания?

Битката за румънската земя

Венцислав Узунов: Ако не спечелим тази битка, за земеделието ще говорим в минало време