През май миналата година полски фермер напръска полетата си с маслодайна рапица с неразрешен пестицид. Не след дълго местната прокуратура го обвини в отравяне на над 7,5 млн. пчели. Според изчисленията в резултат на действията му са били отровени 240 пчелни семейства от пчелини в 3 близко разположени стопанства. Сега го грозят до 8 години затвор, информира SadyOgrady.

Честит Световен ден на пчелите!

Събитията, описани в обвинителния акт, са се случили през нощта на 19 срещу 20 май миналата година в околностите на Модлигов в окръг Свидница в Долна Силезия. Фермер от това населено място е напръскал полето си с рапица с препарат, който съдържа отровно за пчелите вещество.

На сутринта пчелите от близките пчелини започнали да събират прашец. Като резултат част от тях умрели още на полето, а други загинали в близост до кошерите или в тях, след като натравят меда и останалите пчели.  Инцидентът провокира разследване на местната прокуратура.

Изследването на цветове от рапица и мъртвите пчели показа, че те са били замърсени със силно отровно вещество, което е основната съставка на препарата Данадим. Това средство не може да се използва за пръскане на рапица, тъй като е много вредно и убива пчелите, казва Марек Русин, окръжен прокурор в Свидница.

В хода на разследването и след консултация с експерти е установено, че пръскането води до значителни щети върху растенията и животните.

Фермерът е обвинен в унищожаване на значително количество представители на опрашващите насекоми. По груби сметки на експерти става дума за 7,5 млн. пчели.

Прокурорът Марек Русин допълва, че в резултат на пръскането е настъпила малка екологична катастрофа.

В района са установени смущения в екосистемата и биоценоза на популацията на пчелите, допълва той.

Щетите, претърпени от собствениците на пчелини в три населени места, се оценяват на 540 000. PLN (приблизително 235 000 лв.).

Обвиненият фермер се признава за виновен. Грозят го 8 години затвор.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Изследване: Дървените пчелни кошери са неефикасни

За какво е важно хигиенното поведение при пчелите?

Пчелар от Добруджа: Оцеляха малко пчелни семейства