Започна пръскането с хербициди около железопътните линии в Северозапада.

Заради дроновете: Ограничението за въздушното пръскане трябва да се преразгледа

От железопътната секция във Враца уведомиха собствениците на пчелини за наземното третиране с хербицид срещу плевели по железопътни линии. То се извършава по предварително изготвен график.

Дейностите вече бяха извършени в област Плевен, а на 14 и 17 май третирането продължава и в област Враца. Първото междугарие, което ще бъде обработено е от Червен бряг към Мездра и обратно.

„Третирането ще се проведе на разстояние шест метра от глава релса и от двете страни”, уточняват от Железопътна секция Враца.

Другата седмица дейностите ще продължат по още 4 направления всеки ден. Първо е трасето от Мездра до Лакатник, след това от Лакатник до Илиянци и обратно и в последния работен ден от следващата седмица ще се третира линията Лакатник – Мездра.

През последната делова седмица на май на обработка поетапно подлежат площите около линиите между Мездра и Враца, Враца – Бойчиновци – Брусарци, както и междугарието от Брусарци до Видин. В последния ден на месеца ще се пръска по линията между товарната и пътническата гара във Видин.

В началото на юни на третиране подлежат  линиите Брусарци – Лом  и Бойчиновци – Берковица съответно на 1-ви и 2-ри. Последният ден екипите се връщат в област Плевен, където трябва да завършат дейностите с пръскане по линията Ясен – Черквица.

 „Графикът подлежи на промяна при лоши метеорологични условия”, уточняват от Железопътната секция.

Пръскането ще се преустановява шест метра преди и след водни басейни, реки, водоеми, водоизточници и вододайни зони. Препаратът, с който се третира е разрешен за употреба в България с удостоверение за разрешаване предлагането на пазара и употребата на продукти за растителна защита на Министерството на земеделието и храните № 01208-ПРЗ-2/04.07.2016 г.  и той не е токсичен за пчели.