Европейските медоносни пчели (Apis mellifera) се сблъскват с удивително много предизвикателства – акари Вароа, куп болести, лош хранителен режим, хищничество, излагане на пестициди и т.н. Нова статия в специализираното списание Journal of Economic Entomology допълва списъка с още една заплаха: обичайния начин на отглеждане на медоносни пчели, информира Entomology Today.

Пчелар от Добруджа: Оцеляха малко пчелни семейства

Става дума за дървените кошери, които са базирани на дизайн от 19 в. Не може да си представи как топлината се губи и натрупва в тях.

Д-р Даниел Кук е учен от Техническия университет в Куинсланд в Австралия и водещ автор на изследването. Той прави анализ на топлинната динамика в традиционните дървени кошери. Според него те са създадени с оглед потребностите на човека, а не на пчелите.

Докато изучава индустриален дизайн като бакалавър, Кук прави проучване как да изгради по-добра кутия за кошери.

Имах двор с пчелни кошери, осеян със сензори, за да определя как термично се държи самият пчелен кошер, казва той. Ученият установява, че е налице „крещяща“ топлинна неефективност.

Медоносните пчели имат нужда от температура между 34,5 и 35,5 градуса по Целзий. Те работят по различни начини, за да поддържат тази идеална температура.

В своето проучване Кук и неговите колеги изчисляват топлинните загуби от дървените кутии заедно с топлинното въздействие на някои пчеларски практики. В хода на изследването те също така сравняват топлинните загуби на стандартна дървена кутия с модел от полистирол, в която вътрешната температура е идентична с пчелен мед  - 35 C, а външната температура е 25 C. Загубите на топлина на полистироловата версия са 23% от количеството, загубено от дървения кутия.

Кук отбелязва, че около половината топлинни загуби са през капака. Следователно „добре изолиран капак може да намали напрежението в кошера“.

Друга пчеларска практика, която също оказва голямо влияние върху температурата в кошера, е извличането на мед.  

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Агроиновации: По-добра репродукция на пчелните семейства

Градско семейство открива хармонията в пчелното стопанство в своя двор

Какво пъпли по нивите и градините?