20 май е обявен за световен ден на пчелите. Отбелязва се от 2018 г. по инициатива на Словенската асоциация на пчеларите с подкрепата на правителството на Словения, одобрен с резолюция на Общото събрание на ООН от 20 декември 2017 г., с цел да се информира обществеността за значението на пчелите и пчелните продукти, както и по въпросите, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели.

На 20 май се отбелязва годишнина от рождението на словенеца Антон Янша (1734-1773), който изучавал размножаването на пчелите и положил основите на съвременното пчеларство.

По този повод служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков отправи поздравителен адрес към пчеларите у нас. 

“Обръщам се, както към пчеларските организации, така и към местните, общински сдружения и редовите пчелари – професионално занимаващи се и любители, с благодарност към Вашата всеотдайност, любов към природата и нейното опазване! 
Уверявам Ви, че чрез своята политика Министерството на земеделието, храните и горите ще създава устойчива среда за развитието на пчеларството и в посока опазване на биоразнообразието”, се казва в поздрава. 

Екипът на Агри.БГ пожелава всички пчелари  високи добиви, здрави пчелни семейства и спокойна работа.